12. 2. 2014

Marius aneb co se v českých novinách nedozvíte

Chtěla bych se vyjádřit k událostem, které se v posledních dnech dějí v souvislosti s žirafím samcem Máriem, který byl v dánské zoo před pár dny utracen a následně naporcován pro lvy.

Předem upozorňuji, že pokud čekáte, že zde budu vyhrožovat smrtí a budu stejně jako větina lidí obviňovat a hanit ředitele dánské ZOO, odejděte. U tohoto článku nebudu trpět jediný neznalý komentář vytvořený na zákledě emočního pochodu v těle.

Pokud se něco vyhrotí natolik, že lidé volají po popravě a vyhrožují někomu smrtí, je něco špatně a to hodně špatně.

Předně by si lidé mohli uvědomit, že česká média touží po senzaci. TV "znalci" si udělají reportáž se smutnou hudbou v pozadí a nastrčí informace, které nemají s tím, co se stalo absolutně nic společného. Portály, které přeloží na půl články ze zahraničí, nasekají tam milión chyb a vytáhnou jen to, co se jim daří. To je to, z čeho čerpá česká veřejnost, která ví absolutně jedno velké nic o chovu zvířat, nemá absolutně potuchu o tom, že existuje něco jako etologie a problematika genetiky při křížení.

Již dlouho si říkám, že se nebudu zapojovat do anonymních internetových diskuzí; no, nedalo mi to a v této souvislosti jsem se ozvala (všechny své argumenty popíši dole) a musím se přiznat, že čekám, kdy přijde vyhrožování smrtí i mně.

Nejsmutnější na tom vem je, že jsem "diskutovala" mezi dospělými lidmi, od kterých bych čekala zapojení mozku v diskuzi. A když už tedy diskutují na nějaké takové téma, že budou mít aspoň základní znalosti o tom, za co tak horlivě bojují. Ejhle, setkala jsem se s pokrytectvím, ignorací, hloupostí a hlavně s agresivitou, která pro mě nemá obdobu.

_________________________________________________________________________________
Chtěla bych zde na úvod říct to, že pokud chcete znát pravdu, hledejte vyjádření hlavně na zahraničních serverech. V tomto případě, kdy většina českých médií chce (stupidně/debilní) emoce, mnoho zahraničních serverů během sepisování článků kontaktuje skutečné odobrníky, kteří dokáží na věc pohlížet v rámci všech výše zmíněných oborů a aspektů.
Já mám zaměření "kynologie", ovšem studuji na ČZU, což je škola, která pro zootechnické obory zařazuje studium všech zvířat. Takže mám přehled nejen o psech, ale také o exotických savcích, hospodářských zvířatech. A to jak z oboru výživy, tak i genetiky, anatomie, etologie.

Již po přečtení prvního (českého) článku jsem nevinila ředitele, který toto rozhodnutí udělal. Z několika důvodů.

Inbreeding - to je slovo pro mnoho lidí neznámé, vak v chovu a genetice velmi důležité. U lidí v souvislosti s onbreedingem hovoříme o incestu (snad už jste doma). Dovolili byste incest? Ne... Dovolili byste incest mezi zvířaty, když majípotom mláďata stejné problémy jako lidi? Já tedy ne. Liberecká ZOO se pyšní tím, že kříží bílé tygry a občas se tak děje v rámci inbreedingu. Věděli jste, že albinismus u tygrů je genetická vada, která v přírodě zapříčiňuje to, že by si tygr ani nevrznul? Zvířata ví, že je něco s tím živočichem špatně a nedovolí mu se vůbec rozmnožovat, velmi často mu ani nedovolí žít. přírodní výěr je dokonalý a bez chyby, jen člověk ho narušuje a vytváří mrzáky za cenu toho, aby se lidé měli "na co dívat" a za co platit.

Objevují se zprávy, že se nabídly 2 ZOO s tím, že Maria vezmou. Česká média vak už neuvedou, že se ozvali zástupci, kteří mají Mariovi pokrevně příbuzné samce, jedna ze ZOO (Nizozemsko) měla v harému Mariova bratra. Žirafy jsou polygynní živočichové - tzn. že je jeden samec, který má kolem sebe harém. Pokud se připlete cizí samec, bjují spolu samci kolikrát na život a na smrt. Mlátí se hlavami, lámou si kosti, brání si svou šanci na přežití a na reprodukci.

Objevila se i informace, že se nabídl nějaký člověk, který dá půl miliónů eur tomu, kdo se o Maria postará. Teď přichází jedna důležitá informace, která se v českých článcích také moc nevyskytuje. Ředitelé ZOO nemají až tak moc velké pravomoci. Veškerou pravomoc a konečná rozhodnutí a nařízení vydává EAZA. J to asociace, která má pod sebou správu ZOO a akvárií v Evropě. Ředitel na upozornění chovatelů tak dá návrh na řešení situace a EAZA dá konečné rozhodnutí. A členové této organizace s utracením žirafího samce souhlasili. Kdyby nesouhlasili, musel by ředitel hledat jiné řešení.
Mnoho lidí si neuvědomuje, jak velmi obtížné je hledat domov exotickému zvířeti. Jsou snahy, ale víte, jak v 80 % ty snahy končí? Umístěním zvířete třeba do cirkusu... Zvíře, které se narodilo a vyrůstalo v ZOO se nesmí vypustit do volné přírody, nepřežilo by tam jediný den. A hledat mu domov v jiných ZOO? Jak, když se v Evropě kříží už tolik příbuzných jedinců?

Od roku 1828 bylo v ZOO takto utraceno jen 5 jedinců. Přitom studie z roku 2003 uvádí, že v té době bylo takovýchto jedinců, kteří se v rámci inbreedingu dokonce křížili 7500 (to je hnus, vážení a je to obrovský problém, který tak vede k týrání chovem)... V zahraniční literatuře nacházíte tato zvířata často pod pojmem "surplus" nadbytečná. Taková zvířata končila (a možná i dnes končí) u zvířecích dealerů, opice se prodávaly do pet shopů, dávaly se do cirkusů, apod.  (Pokud si studii stáhnete, uloží se vám ve formě PDF do PC - je pouze v angličtině).

Ve stejný týden, jako byl utracen Mario, bylo v jiné ZOO utraceno 5 lvů, kteří se narodili po inbreedingovém křížení. Kvůli problémům, které jim toto křížení přineslo museli být zabiti.

Když jsem jako první reagovala na rozhořčené jednání lidí, označila jsem většinu za pokrytce.

Větina lidí, kteří protestují, sepisují petice a volají po "spravedlnosti". Kde jsou potom ti lidé, když jde o záchranu volně žijících živočichů? Kde je ten člověk, co velkoryse nabízí půl miliónu eur? Proč ty peníze nepošle na pomoc CITES? Proč je nepošle vedení parků v Africe? Proč je nepošle na vedení a pomoc vytváření ochrany pro tygry v Indii?
Kolik lidí protestují , když se utrácejí zdraví psi a pynují zdravé kočky např. v USA? Kde jsou ti lidé, když pro lidskou spotřebu a rozežranost ročně zabije přes 60 miliard kusů hospodářských zvířat?

Uvědomte si, že Mario žil v rámci možností hezký život. V ZOO se dbá na welfare a enrichment. V Evropě se dbá na to, aby nedocházelo k utrpení zvířat a naplňovaly se jejich etologické potřeby (v rámci možností, samozřejmě). Dbá se na to tolik u hospodářských zvířat? Ne... Nikomu to nevadí.
Mario zemřel rychlou smrtí, netušil, co se bude dít. Podle přihlížejících šlo o jednu ráno pistolí do hlavy. Byla to milosrdná a rychlá smrt, která mu nezpůsobila stres a nezpůsobila utrpení. Děje se to u hospodářských zvířat, která čekají ve frontě na jatkách?

Podle některých pletu hrušky s jablky. Nepletu nic, podle mě má nárok na naplnění základních 5 svobod každé zvíře.

Člověk je ovšem tvor pohodlný a hlavně neskutečně ovlivnitelný (hlavně hlupáky). Proto se bude rozčilovat u smrti 1 žirafy a na večeři si dá steak z krávy a zapije to mlékem dojnice, která byla ve 4 letech poslána na jatka, protože už nemá vyhovujíí produkci, absolutně vyšťavená a zničená neustálými porody. Na jatka jela klidně i 24 hodin, potom jí nahnali do řady, kde čekala na smrt a během čekání cítila stres, řev jiných zvířat.

Toto není o tom, že pletu dohromady dvě věci, které se sebou nesouvisí. Tohle se sebou sakra souvisí. Jen jde o to, že lidé touží po senzaci. A žádná televize nebo noviny nevytvoří senzaci o tom, jak se hospodářská zvířata mají oproti zvířatům v ZOO hrozně zle. Proč taky? Vysloužili by si kritiku, protože lidé se cpou masem ve velkém a nikomu to nepřijde zle. Lidé si totiž neuvědomují, že maso neroste na stromech...



Pokud chcete odsuzovat a posuzovat, kriticky se nejprve podívejte do vlastního svědomí, kolik čerpáte jen z těch zaujatých a senzace chtivých novin a TV v ČR. Pak popřemýšlejte, kolik toho víte sami za sebe. A nakonec si hledejte informace o tom, jak to vlastně je v přírodě, co a jak odpovídá etologii samotných zvířat.

Pokud odsuzujete a nevíte, nemáte vlastní názor, jen papouškujete nesmysly, kteří vytváří lidé nevzdělaní v oboru, jste jen hlupáci.

Buďte hlasem, ne ozvěnou!



night.shine



odkazy na zahraniční články:
http://edition.cnn.com/2014/02/10/opinion/giraffe-cull-argument-for/
http://edition.cnn.com/2014/02/10/opinion/giraffe-culling-against/
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-26118748









4 komentáře:

  1. Bravo. Skvělý článek, přečetl jsem ho prakticky na jeden nádech.
    S těmi médii je to fakt průser. Zprávy na komerčních stanicích, klasika. To nejsou seriózní zprávy, ale bulvár s jímavými příběhy...
    Někde jsem viděl zajímaý citát, myslím, že to bylo dokonce tady na blogu. Znělo to asi nějak takto: "Když se někdo dopustí tyranie na jednom zvířeti, je za to souzen. Když je však toto pácháno na milionech z nich, všichni to obecně přijímáme."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Tommy. ten citát znám, je možno, že jsem ho tady použila :) Jsem ráda, že se článek líbí, když se na něj dívám dnes zpětně, ještě bych ho i doplnila, ale tak třeba se jetě některé postřehy a úvahy vlezou do diskuze.

      Vymazat
  2. Nepozerám televíziu, takže neviem o žiadnej senzácii. Čítala som zahraničné zdroje, čítala som o všetkých argumentoch, ktoré tu uvádzate. Aj tak však s takýmito rozhodnutiami nesúhlasím. A nie, nie som človek, akého vo svojom článku popisujete (ako radi ľudia škatuľkujú, ach) - som vegetarián, mliečne výrobky beriem len z miestnych fariem a zaujímam sa o ochranu zvierat a životného prostredia u nás aj vo svete (a aj o mnoho iných vecí). A aj tak nesúhlasím. Eutanázia zvierat a ľudí by mala byť braná rovnako vážne - a nie je. To, čo by chcelo zviera, nie je brané do úvahy (určite sa už každý z nás stretol s ich neuveriteľnou húževnatosťou v boji o život). Obzvlášť v krajinách ako je Dánsko a Holandsko je eutanázia braná dosť na ľahkú váhu. Ale verím, že nie je snahou rozhodujúcich orgánov bez námahy sa zbavovať týchto "nepotrebných" a "nadbytočných" zvierat, no napriek tomu to ich rozhodnutia neospravedlňuje. V prvom rade sa treba spýtať, prečo sa takéto zvieratá vôbec narodili? Kde sa stala chyba? Prečo nemysleli na túto možnosť a nepripravili sa na ňu? Ľudia na tejto planéte narobili už toľko zla - a potom sa zas snažili zachraňovať to - a kde nakoniec končia? Tým, že zasa zabíjajú zvieratá, ktoré ešte pred chvíľou zachraňovali pred vyhubením (ktoré sami spôsobili!). Šialené. Nehovoriac o tom, že je úplne nepochopiteľná tá ich "porcovacia show" - prečo si od ľudí zobrali peniaze za to, aby sa pozerali na najúbohejšiu ukážku toho, čo dokáže spôsobiť ľudská debilita...? Nestačilo to urobiť v tichosti, nanajvýš urobiť videozáznam ako dôkaz toho, že žirafa neputovala do súkromnej zbierky nejakého zbohatlíka? Ale čo sa divím, keď Dáni robia show aj z vraždenia delfínov...

    PS - inbreeding je legitímny spôsob chovu, to hádam viete. Treba na to však skúseného chovateľa a opatrnosť, aby riziká neprevýšili benefity. Nie je to nič, čo by sa malo v chove zvierat a priori odmietať (napokon, do istej miery sa to deje aj v prírode a tam je to aj prirodzene regulované).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viktorie, děkuji za komentář, jsem ráda, když se do diskuze zapojí i lidé, kteří umí vyjádřit svůj názor bez vulgarit a vyhrožování :)

      Já nejsem "fanoušek" inbreedingu. Protože inbreeding se v přírodě vyskytuje pouze vzácně a to nejčastěji u malých populací, které jsou navíc okázány na inbreední rozmnožování kvůli omezení živ. prostoru (např. ostrovní zvířata, zvířata,j jejichž přir. prostředí ohradil člověk, apod.). Navíc veškeré studie, které se dělaly na těchto populacích ukazují, že tato zvířata trpí nekvalitou spermií, omezením růstu, mají deformace např. na páteři, apod. Je to na dlouhé povídán, četla jsem na to několik knih a studií a na základě té literatury jsem na inbreedingu neshledala žádnou přirozenou ani užitečnou věc.

      Když se na to podívám z hlediska toho, že inbreeding spíše používá člověk, aby "dosáhl svého" (požadované znaky - fyzické i psychické - u různých plemen zvířat), i odborníci to mohou nakonec přehánět a stane se to, co se např. stalo anglickému buldokovi (už i FCI se shodla na tom, že to je plemeno, které je týráno chovem a velkou "zásluhu" na tom má i inbreeding)...

      Co se týče způsobu, jakým nakonec dolo k utracení Maria. Vzhledem k tomu, s čím se setkal ředitel před utracením (protest, petice), se divím a nechápu, proč to udělal veřejně. Na druhou stranu, když to vezmu tdy z pohledu ZOO a výchovné fce, kterou má poskytovat. Nikdo nenutil těm lidem, dětem, aby tam šli. kdyby na to nikdo nechtěl jít a nebyl o to zájem, nešli by tam a nestáli by u toho porcování. Já bych na něco takového dobrovolně nikdy nešla, ale kdyby mi profesor řekl, že se v rámci anatomie půjdeme podívat do ZOO na pitvu žirafy, uvažovala bych o tom.

      Je to nesmírně složitá otázka, celá tato situace je komplikovaná a zasahuje za rámec mých znalostí a znalostí všech ostatních. Být na místě ředitele, nenechala bych Maria naporcovat veřejně, zkrmila bych jeho maso bez přihlížení diváků (tak, jak se to děje normálně v ostatních ZOO)...

      Prvotní problém je vůbec to, že existují ZOO... A dokud budou bude se to dít stále a to už s vědomím nebo nevědomím veřejnosti.

      Vymazat