13. 11. 2013

Klecové chovy u prasat

Chtěla bych se podělit o jednu informaci, kterou jsem zjistila. Možná pro vás bude nová, možná ne. Jen bych chtěla poukázat na to, jak člověk nedůstojně a nepřirozeně narušuje a ničí hospodářská zvířata, předělává je
k obrazu svému jen proto, aby se mohl dobře najíst, aby měl skvělou večeři, aby měl co nejvíce za co nejmenší peníze.

Nejprve něco k anatomii a pohlavní soustavě prasnic.

Prasnice má 14 struků, dnešní velkochovné samice mají asi 12 selat. Vlivem nepřirozených zásaů a šlechtění prasat, se však yskytují v mnoha zemích samice, které rodí dokonce 16 - 20 mláďat. Počet struků však zůstává neměnný. Laktace a kojení u prasnic má tento průběh - selata nejprve začnou masírovat rypáčky oblast struků, tím dosáhnout uvolnění oxytocinu, což je hormon zodpovědný za vypuzení mléka (velmi zjednodušeně napsáno). Samotné pravé sání trvá však pouze několik vteřin (většinou 15 - 20) a potom nastane interval, během kterého samice nekojí (většinou trvá cca 60 minut).
Pokud správně počítáte a uvědomili jste si, co jsem napsala, počet struků a počet mláďat ve velkochovech se neshoduje. Ve většině případů se stává, že počet mláďat převyšuje počet struků. Selata si časem vytvářejí "zasedací pořádek" a každé sele má svůj struk, ze kterého pokaždé saje.

Co ta ostatní mláďata? Pitva umírajících mláďat ve velkochovech uvádí ve většině případů, že umírají na podvýživu. Jsou to většinou mláďata, která se rodí poslední a nezbyde na ně žádný struk. Mají prázdné žaludky, protože se nedostanou k sání mléka.
Jak to vypadá v přírodě? Pokud se stane, že se prasnici narodí vyšší počet mláďat, než je schopna uživit, mládě zabije. Zalehne ho a udusí nebo umačká vlastním tělem. Dělá to proto, aby měla jistotu, že slabé mládě nebude zbytečně ubírat mléko silnějším jedincům, kteří tak budou mít větší šanci na dostatek mléka a jejich šance na přežití se tak zvýší. Agresivita vůči "nadbytečným" mláďatům byla pozorována u divočáků.

Proč tedy vznikly klecové chovy prasnic?
Protože přirozenou selekci, snahu zachovat silnější jedince za cenu úmrtí slabých, to si v sobě zvířata nesou a je jedno, jak dlouho jsou domestikovaná. Proto toto dělají i prasnice ve velkochovech a nebo v chovech faremních. Jenže lidem se to nelíbí a mylně si to vykládají tak, že prasnice neměly v boxech dostatek místa a mláďata zalehávaly omylem. Přitom existují etologická pozorování, která dokazují, že nejde o žádný omyl nebo o nešťastnou náhodou. Je mnoho zaznamenaných situací, kdy prasnice přišla k seleti, očichala ho a zalehla (zabila). Díky čichu poznala, že je to slabé mládě, má prázdný žaludek, a proto nemá šanci na přežití.
Proto vznikl klecový chov, kde se samice nemůže otočit, nemůže se pořádně pohnout, nemůže nic. Jen kojí, žere a vyměšuje se. Mláďata mají přístup ke strukům, ale kvůli výše uvedeným informacím, stejně selata umírají - podvýživou, hladem.

V přírodě je nastavena rovnováha. Zvířata ví, jak ji udržet, aby zachovala existenci sama sebe a svých potomků. Jsou jedinci, kteří brání své potomky, jsou jedinci, kteří chodí s vyspělejších samcem a odhánějí predátory, zatímco vyspělý samec oplodňuje samice. Zvířata mají vše geniálně vymyšlené... A jediný, kdo jim tu rovnováhu narušuje a ničí, je člověk.

Proto se zamyslete v budoucnu, až budete mít na stole "krásný kousek vepřového", jestli vám to opravdu stojí za to. Kupovat maso z velkochovů, kde neexistuje přirozené chování, ale vládne zde ruka člověka, který si hraje na Boha. A ta jeho vláda je nedokonalá a ničí vše, co si příroda milióny let budovala.

Když už musíte maso jíst, nakupujte z domácích zásob, nakupujte z farem, kde je dbáno na psychickou pohodu zvířat, na jejich welfare a na jejich přirozenost. Nebuďte sobci, nepodporujte lidské hraní si na bohy. Nedopadne to dobře, nikdy...

night.shine

4 komentáře:

  1. Díky za info, toto jsem ani netušila... vepřové nejím už dost dlouho, už bych to ani nedokázala...

    OdpovědětVymazat
  2. Dokud se všichni budou ohlížet na cenu, budou i takovéto praktiky. Ale zase na druhou stranu, kolik lidí má tolik peněz, že si může dovolit BIO? Ale zase na třetí stranu :) nikdo přece nemusí mít maso každý den, že?
    A perla na závěr. Záznam z práce: "Já bych si kuřata z haly nikdy nekoupila, já je kupuju jenom v supermarketech..."
    Některé názory některých lidí raději neslyšet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tommy ani mě ta perla nepřekvapuje. Lidé dnes neví, jak vypadá kráva, prase nebo kuře. Včera nám říkal cvičící na výživu, že lidé žijí v tom, že krávy se dojí v mlékárně, že dojí pomalu rovnou ty jahodové jogurty přímo z vemene, a že vepřové a kuřecí maso se prostě vyrábí někde v továrně.

      A nejhorší na tom je, že vepřové se k nám dováž, hlavně z Maďarska. Takže nejen trápení v klecích, v narvaných smradlavých halách, ale potom i dlouhá a stresující cesta...

      Vymazat
    2. To si děláš srandu! Maso z továrny?
      To je jak kdybych lidi přesvědčoval o tom, že vysavače rostou na stromech. Já to nechápu.
      Člověk je údajně nejchytřejší tvor na této planetě. Jak je ale možné, že je tolik lidí naprosto mimo mísu? Neříkám, že každý hned musí všechno znát a umět, ale přece existuje něco, čemu se u nás říká selský rozum, ne? Ach jo...

      Vymazat