14. 11. 2013

Kulhání k ráji

Chtěla bych vám doporučit skvělou knihu, o které si myslím, že by si ji měl přečíst každý člověk a zvláště potom ti lidé, kteří se zabývají etologií a hlavně ochranou zvířat.

Tento semestr mám ve škole 2 skvělé předměty - etiku a etologii. Oba pohromadě člověku vytváří pohled na problematiku chovu všech zvířat. A v knize Kulhání k ráji je skvěle spojena etologie s etikou. Sepsal ji vysokoškolský profesor, který působil v FAWC, zabývá se welfare, propagací 5 svobod v chovu zvířat, popisuje metody k hodnocení a zlepšení chovů, vysvětluje typy a kategorie v chování zvířat. A co je hlavní, i když vkládá do svého psaní soucit, řídí se také rozumem. V této knize najdete skvěle zpracované rozumové argumenty, které jsou ovlivněny soucitem, ale nevyznívají pateticky. Proto tuto knihu doporučuji zvláště pro ty z vás, kteří tápete v argumentaci při hádkách a rozepřích s lidmi, kteří nechtějí přijmout fakt, že i zvířata potřebují komfort, potřebují projevovat své přirozené chování.
Už samotných 5 svobod, které jsou základem welfare, který by se měl ve všech chovech dodržovat, ukazuje na obrovské nedostatky a prohřešky vůči zvířatům (nejen) v hospodářských chovech.

1) svoboda od hladu a žízně
- nerušeným přístupem k čerstvé vodě a krmivu v takové míře, která jim zaručí plné zdraví a tělesnou zdatnost
2) svoboda od nepohodlí
- poskytnutím odpovídajícího prostředí včetně úkrytu a pohodlného místa k odpočinku
3) svoboda od bolesti, zranění a onemocnění
- prevencí anebo rychlou diagnózou a léčením
4) svoboda od strachu a stresu
- zajištěním takového prostředí a zacházení, které vylučují psychické strádání
5) svoboda projevit přirozené chování
- poskytnutím dostatečného prostoru, vhodného prostředí a společnosit zvířat téhož druhu
(WEBSTER, 2009, s. 13)


Autor nevychází pouze z vlastních poznatků a výzkumů, odvolává se na další etology a vědce zabývající se životní pohodou zvířat. Každý, kdo chce otevřeně a před ostatními mluvit o ochraně zvířat, o jejich zacházení v chovech, měl by si touto knihou aspoň zalistovat. Protože jak jsem již několikrát zdůrazňovala sama ve svých článcích - soucit nestačí. Je třeba mít v ruce také materiály a poznatky od lidí, kteří zasvětili svůj život vědě, aby pomohly zvířatům na jejich cestě životem.

Přečetla jsem již hodně knih na téma životní pohody, welfare a chovu etiky zvířat, ale tato kniha mě obohacuje asi nejvíce.

Pro mé nejbližší nabízím knihu k zapůjčení po novém roce. Pro ostatní radím, hledejte na internetu a v knihkupectvích - kniha se občas objeví v antikvariátu a lze ji také koupit v e-shopech. Stojí za koupi a hlavně za přečtení!

A na závěr citát z knihy (jeden z mnoha, který mi utkvěl v hlavě).
"Když jeden člověk přímo způsobí jednomu zvířeti utrpení nějakým krutým činem, je vystaven trestnímu stíhání. Když tisíce lidí působí miliónům zvířat utrpení jakožto přímý důsledek systému, v němž jsou zvířata chována, pak to přijmeme jako běžnou praxi." -Ruth Harrison- (WEBSTER, 2009, s. 16)

night.shine

literatura:
WEBSTER, John. Životní pohoda zvířat: kulhání k Ráji: praktický přístup k nápravě problému naší vlády nad zvířaty. Vyd. 1. Praha: Práh, 2009, 291 s.

Žádné komentáře:

Okomentovat