26. 7. 2013

Jak se starat o zvířata během horkých dnů... (pes, kočka a králík)

Nejen lidé, ale i zvířata trpí během letních horkých dnů. Chtěla bych vám zde rozepsat pár zásad, které jsou jistě všem 100% jasné, ale opakování je matka moudrosti a takových informací není nikdy dost. I kvůli tomu, že špatné chování lidí vůči zvířatům (hlavně psům) vídávám skoro denně...

Pes
Zásada číslo 1, kterou si zarámečkujte vedle vodítka. Pokud víte, že budete přes den cestovat někde po městě a půjdete do míst, kam pes nemůže, nechte ho doma! Pes zavřený v autě, na které pálí slunce, to je smrtelná kombinace. Uvědomte si, že venku je třeba 30 °C, ale v autě, i když necháte trošku pootevřená okna, může být až 70 °C... Vydrželi byste v takovém vedru v autě? Ne - utekli byste z něj. Pes takovou možnost nemá. Pes tam může zemřít na dehydrataci.
Jestli tedy uvidíte takto zavřeného psa a majitel nikde nebude, volejte policii. Jestli uvidíte, že pes slintá, velmi rychle dýchá, leží na sedačce a nereaguje na to, že se někdo přiblížil a klepe na okno, volejte policii a žádejte povolení, že můžete rozbít okno a dostat psa ven. Jde totiž o týrání zvířat . Že nepřeháním, o tom svědčí třeba i tento článek Nezavírejte psa v autě, hrozí vám pokuta 50 tisíc. 

V letním horku - Tobi a Benny :)

Co se týče venčení během horkých letních dní. Pokud bydlíte ve městě, choďte s pejskem ráno, dokud nejsou chodníky a silnice rozpálené a vzduch není tak horký a potom až po 17. hodině. Pamatujte, že nejhorší, co můžete svému psovi udělat, je vzít ho ven mezi 12. a 15. hodinou, dy je slunce nejsilnější a pálí jak rozžhavený ďas. Teplota vzduchu je třeba 28 °C, ale teplota u silnice a chodníků může dosahovat při přímém slunečním záření až ke 40°C! Pro malou čivavu, yorka nebo jiná malá plemene (a také pro staré a nemocné psy) toto může být smrtelné! I zdravý pes takto může zkolabovat, velmi rychle se dehydratovat a na následky umřít.

Pokud musíte s pejskem ven, snažte se chodit ve stínu, mějte s sebou láhev s vychlazenu vodou (ne ledovou, ale vychlazenou). Dělejte zastávky a nejlépe se snažte se psem být v parku nebo na jiné travnaté ploše. Malá plemena přenášejte na trávu. Rozpálený asfalt má totiž ještě jedno riziko a to takové, že může seškvařit psům packy.

Já Tobiho kolikrát přenáším přes přechod ještě i kolem 17. hodiny. Stačí, že cítím, jak mě pálí nohy v sandálích, proto ho radši 20 metrů ponesu, než abych mu způsobila bolest nebo nějaké problémy. Ano, někteří lidé se na vás budou dívat jak na blázna, ale nedejte na tupé obličeje a buďte rádi, že pomáháte svému hafanovi dostat se do příjemnějšího prostředí bez úrazů...

Pokud máte pejska na zahradě, je to pro něj paráda. Volný prostor je však třeba zajistit místem, kde je stín. Pokud nemáte na zahradě stromy, je dobré, aby měl pejsek boudu nebo přístřešek nebo třeba přístup do domu, kde si najde chadné místo.

Ve všech případech se ujistěte, že má váš pes po celý den i noc plnou misku vody! Pokud se vám zdá, že pejsek moc nepije, uvařte třeba z kostí vývar a smíchejte ho s vodou (ne s velkým množstvím ,ale s takový, co váš pes vypije najednou). Preventivně tak předejdete dehydrataci u procházek.

Pokud pes méně přes tato horka jí, nemusíte se hned děsit. I lidé v takových vedrech občas strácí chuť k jídlu. Hlavní je příjem tekuti (obohacený třeba o vývar). Kdyby pes nežral delší dobu, konzultujte problém s veterinářem!

Kočka

Jestli máte kočičku v bytě, můžete jí pořídit chadivou podložku. Stejně jako u psa je důležité, aby měla příjem tekutin.
Kočkám se líbí u otevřeného okna, kde je průvan a jemně je ochlazuje.
Pokud máte kočku, která chodí ven i do bytu (do domu), nechte, ať se rozhodne, kde je jí nejlépe. Zbytečně ji netahejte ven nebo dovnitř, kočky ví, co je pro ně nejlepší. Stejně jako pes si najde nejlepší místo pro odpočinek. Kočky se navíc rády na sluníčku vyhřívají :)

Čič a jeho nej místo pro odpočinek pro zběsilém prohledávání pavlače :)

Králík

Protože naši domácnost obývá ještě Mimuš, poradím vám, jak zpříjemnit i králíčkovi přečkání vysokých teplot.
Nakupte zeleninu a ovoce, kterou mu podvejte. Snažte se nekupovat moc věcí, které nadýmají (brokolice, kedlubna), ale kupujte mrkev, bylinky, jablíčka, můžete mu dát kousek květáku. Zelenina a ovoce by se měla králíčkovi podávat celoročně, ale v létě je to vynikající zdroj vody a osvěžení.
Další věc je ta, abyste měli králíčka ve stínu (nesmíte ho zažádnou cenu dát s klecí na balkón!!!!! - králíčci jsu velmi citliví na změnu teploty a mohou rychle zemřít na přehřátí), pokud máte nesnesitelné vedro v bytě, jako my, vložte chladící nádbu nebo láhe s vodou do mrazáku, nechte ji ochladit a potom jidejte králíčkovi do klece nebo na místo, kde rád odpočívá. Mimi zbožňuje nachlazené flašky, vždy se u nich válí jak divá a nebo je oblizuje, když je jí velké horko.


Chtěla jsem přidat fotku, ale kdybyste mě bili, tak ji nenajdu :-D Tak dodám časem :)


Obecně pamatujte na jednu věc. Pokud je horko vám, je horko i zvířatům. Proto nezapomínejte na pitnný režim jak váš, tak vašich mazlíčků a při těch vedrech se držte ve stínu (v lese, pod stromy v parcích) nebo zůstaňte přes největší pařáky doma.


night.shine

EDIT:
Dostala jsem otázku, jestli opravdu může člověk volat policii, pokud vidí psa v horkém dnu, který je uzavřený v autě. K mojí odpovědi přidávám citaci ze zákoníku:

Zákon České národní rady č. 246/1992 Sb.
na ochranu zvířat proti týrání,
novelizovaný Zákonem ČNR č. 162/1993 Sb.
§ 4
Za týrání se považuje
m) zacházet se zvířetem, přepravovat je nebo je pohánět způsobem, který vyvolává nepřiměřenou bolest, utrpení nebo poškození zdraví anebo vede k jeho neúměrnému fyzickému vyčerpání,
o) usmrtit zvíře způsobem působícím nepřiměřenou bolest nebo utrpení,

Jelikož bod "m" může vést při takových vedrech k bodu "o", může se jednat o týrání zvířat. Nejlepší je volat veterináře, zeptat se ho, potom po poradě s veterinářem zavolat na policii s tím, že to člověk prokonzultoval s tím a oním veterinářem, ať máš potvrzení od doktora a potom jednat. Zeptat se lidí, co jsou kolem, jestli neví, jak dlouho je pes zavřený v autě, jestli neviděli majitele (šel do obchodu, odcházel dál od auta). Je to i tak proces na 10 minut a během těch 10 minut se může stav psa hodně zhoršit.. Ale nejlepší je, když tento problém řešíte s policií u ucha!
A nenechte se odbýt! Pokud bude někdo od PČR na telefonu protivný, vyžádejte si jeho jméno a citujte přiložený zákon!



Žádné komentáře:

Okomentovat