16. 4. 2013

Přerušení nežádoucí činnosti

Ve chvíli, kdy si přivedete domů pejska, naučte ho zákazový povel "ne". Je to povel stejně důležitý jako každý jiný, je to povel, kterým můžete nastolit daná pravidla a řád, je to povel, po jehož správném vykonání následuje odměna.

Povel nekřičte, ani nešeptejte. Pevně a důsledně vyslovené "ne" je totiž 100x lepší než: "Ale Azorku, no tak, už to nedělej, protože..." Víte, co si z takového přemlouvání pes vezme? Jedno velké nic... Pokud ale zase na psa zařvete tak, že se bude plazit po zemi a udělá louži, taky to není dobře.
Tento povel má za úkol přerušit nežádoucí činnost a při splnění tohoto požadavku musí přijít odměna v podobě slovní pochvaly nebo pamlsku. Učte tento povel od prvních chvil. Přerušujte jím nežádoucí chování jako je afektivní skákání, trhání věcí, okousávání. Pokud pes přestane dělat to, co se vám nelíbí, odměňujte.

My posilujeme tento povel tak, že položíme před Tobiho pamlsek, dáme zákazový povel "ne" a Tobi si dobrotu nesmí vzít, dokud mu to nedovolíme. Je tak soustředěný i na nás, což poté umožňuje lepší práci v terénu. Je totiž dobré, aby vás váš pes vnímal a vy ho tak máte pod kontrolou i mimo jeho teritorium.

Výše zmíněné situace jsou ty obyčejné, u kterých nejde "o život". Nyní popíšu, jak přerušit nežádoucí činnost a posílit zákazový povel u psů, kteří tolik nevnímají, když např. vidí jiného psa a chtějí zaútočit, když jsou to psi agresivní na lidi. Takoví pejsci mohou kolikrát být vázáni na majitele jak chtějí, ale ve chvíli, kdy uvidí objekt své nelibosti, mozek jim přepne do módu "nevidím, neslyším, soustředím se jen na svůj cíl" a tento mód se musí prostě restartovat a vrátit mozek do klidného stavu.

Já pro tento restart používám svazek klíčů. Když jsem začala Tobiho učit být v přítomnosti jiných psů, v jedné ruce mám vodítko a v té druhé mám klíče. Klíče dělají zvuk, který dokáže rozehnat i 2 psi, kteří se do sebe pustili. (pokud nejde vyloženě o boj na smrt) Osvědčilo se mi to v situaci, kdy Tobi vyjel po psovi od tchánů a neměl na sobě náhubek. Vzala jsem prostě klíče od amnžela, které jsem měla po ruce a hodila jsem je mezi ně, Tobi se vylekal a utekl. Pokud se potom opět po Bennym třeba ohnal, hodila jsem klíče jeho směrem. Časem stačilo k převýchově vzít klíče do ruky a při náznaku (naježená srst, zavrčení, příliš upjaté a strnulé pozorování) zacinkat svazkem a Tobi se uvolnil. Přestal dělat to, co jsem nechtěla a v té chvíli jsem ho pochválila. ukázala jsem mu, co nechci, aby dělal, a že za klidné chování dostane odměnu.

Pokud se vám někdy stane, že se váš pes pustí do rvačky, snažte se být klidní, vběhněte ke psům bez křiku a mávání ruk a odtáhněte je za ocas nebo za zadní nohy. Většina psů se okamžitě zklidní. Pokud budete v pohodě i vy, snažte se psy přivázat na vodítko, pokud máte náhubek, nasaďte jim náhubky a přiveďte je znovu k sobě. A situaci opakujte, dokud nebudou vedle sebe klidní. Jsou psi, kteří se bijí různě. Někde jsem viděla dokument, že pitbullové mají stisk tak pevný, že dostanou jakoby křeč. Potom stačí oba psy chytit, držet je a čekat, až tak křeč povolí, potom jak se pustí, je třeba je od sebe odtáhnout, aby se nezakousli znovu. (Pokud toto čte nějaký majitel pitbulla a je to špatně, omlouvám se, píši, co jsem se dočetla a viděla v dokumetech :)) I v takovém případě je třeba zachovat chladnou hlavu a hlavně neječet, nepřidávat žhavé uhlíky do ohně. Mnoho psů nemyslí rvačku smrtelně vážně, jen si chtějí vytyčit nějaká pravidla, ukázat si své postavení v dočasné smečce a jít dál.

Jestli máte problémy se svým psem, trénujte proto zákazové povely, odměňujte hezké a klidné chování, vyzkoušejte klidně klíčovou metodu a používejte ji jako prevenci. Pamatujte, že ani při hodu by se klíče neměly vašeho psa dotknout, mají ho jen vyrušit z toho špatného a v tu chvíli je řada na vás, abyste si ho zavolali a odměnili, že nežádoucí činnosti zanechal :)




Tobi a Benny po 4 denní převýchově - dosáhli jsme cíle - Tobi nemusel mít náhubek :)


night.shine

2 komentáře:

  1. Krásně napsáno :-) Moc se mi to zrovna hodí, děkuju :-)

    Janča

    OdpovědětVymazat