19. 2. 2013

Opuštění psi

Po celém světě neustále přibývá pejsků, ale i koček bez domova. Mnohokrát takoví tuláci chodí i kolem nás, ale mnoho lidí si jich ani nevšimne. Je dobré, dívat se kolem sebe, i když máte pocit, že máte starostí nad hlavu a nic takové vás nemusí zajímat. Kolikrát však právě na vašem rozhodnutí a na vašem činu může záviset život zvířete (někdy i člověka).

Dám vám příklad, který se mi včera stal a poté zde vložím návod, jak postupovat, když si myslíte, že máte ve svém okolí pejska/kočičku bez domova.

Šla jsem ke kamarádce, abych jí zanesla klíče od bytu. Opravdu jsem spěchala, protože jsem nestíhala autobus do Prahy. Po cestě jsem si všimla starého pejska, který seděl uvázaný u mříží na ulici. I přesspěch jsem se zastavila a pejska si obhlídla. Byl už starší, ale nevypadal podživeně, nevykazoval známky týrání netřásl se zimou, nebyl apatický. Když jsem na něj mlaskla, zamával ocáskem. Šla jsem tedy dál, ale nemyslete si, že to pro mě skončilo. Během 15 minut jsem se měla vracet zpátky a řekla jsem si, že pokud tam pejsek pořád bude, zavolám radši na 156 a oznámím jim, že je tam pejsek uvázaný. Naštěstí tam již nebyl.

Možná si říkáte, že jsem hysterka a plaším tam, kde není potřeba. Problém je v tom, že pejsek nebyl uvázaný ani za pořádné vodítko, neměl na krku známku, seděl na ulici, kde je velký výskyt krádeží a napadení, takže asi víte, v jaké čtvrti jsem se ocitla. A seděl uvázaný na místě, kde nejbližší obchod je asi 100 metrů. Kdyby to byl pejsek uvázaný na vodítku, se známkou, max. 20 metrů od obchodu, všimla bych si ho, ale nestarala bych se o něj.

Jak tedy postupovat v případě, že si myslíte, že jste našli

opuštěného pejska
1) pokud se k vám nějaký pejsek přidá, neodhánějte ho, zastavte se a hledejte majitele
2) poptejte se několika lidí, kteří půjdou kolem vás, jestli pejska neznají, jestli neví, komu patří
3) pokud o pejska nikdo nejeví zájem a on i přesto sám cupe za vámi nebo si kráčí dál sám, zavolejte linku 156/158
4) nahlašte, že v té a oné části, na té ulici se nachází takový a makový pejsek, že jste se ptali lidí kolem, ale nikdo o pejska nemá zájem
5) pamatujte, že nálezce není povinen se o psa postarat, odchytávat ho (neodborný odchyt by mohl pejskovi ublížit) a pokud vám někdo od policie nebo obecního úřadu (podle toho, kam zavoláte), bude tvrdit, že ho máte vzít k sobě a postarat se o něj, odvolejte se na zák. č. 40/1964 Sb., občanského zákoníku: „Kdo najde ztracenou věc, je povinen ji vydat vlastníkovi. Není-li vlastník znám, je nálezce povinen odevzdat ji obci, na jejímž území k nálezu došlo“. Další možnost, jak se bránit a donutit příslušné orgány, aby pro zvíře přijeli: Kdo si ponechá nalezené zvíře, vystavuje se možnosti postihu podle Zák. č. 200/1990 Sb., o přestupcích, v platném znění, nebo podle Zák. č. 40/2009 Sb., trestní zákon, v platném znění. 
6) je lepší volat a poprosit, aby odchytová služba přijela, než aby pejsek umrzl na ulici nebo ho srazilo auto

  uvázaného pejska
1) zastavte se u psa a z patřičné vzdálenosti si jej prohlídněte (bez očního kontaktu)
2) zkontrolujte, jesti nevypadá podvyživeně, jestli na sobě nemá známky týrání (krvavé stopy), jestli není jinak zanedbaný (otlačeniny, vypadaná srst, nápadný smrad)
3) všimněte si, jestli je uvázán na vodítku nebo jen na provizorním provaze, jesti má známku
4) k uvázanému psovi si NIKDY sami nepřibližujte!
5) zvažte, v jaké lokalitě se uvázaný pes nachází (je blízko obchod, hospoda, školka, škola), jaké jsou teplotní podmínky
6) pokud pes nevykazuje známky týrání nebo jiného strádání, ale i přesto vám leží v hlavě, přijďte místo, na kterém jste ho viděli, do 30 (zima, velké horko) - 60 minut znovu zkontrolovat
7) pokud tam pejsek je, zeptejte se kolem jdoucích, jestli neviděli, kdo tam pejska uvázal, jestli psa neznají od vidění, zeptejte se v nejbližším obchodě, apod.
8) pokud pejska nikdo nezná, opět zavolejte policii 156/158 nebo se obraťte na vedení města/obce > oznamte, že již přes hodinu je  tam a tam uvázaný pes, o kterého nikdo nejeví zájem, nikdo jej nezná a proto máte podezření, že ho tam někdo nechal
9) pokud pes vykazuje známky zanedbání nebo týrání, je apatický, promrzlý nebo je velké horko, volejte policii hned!


zdroj obrázku
Pamatujte, že jedním telefonátem nic nepokazíte. Právě naopak, můžete jím zachránit život nešťastného zvířete. Pejska odveze příslušný orgán do útulku a po uplynutí karanténní doby a čekací lhůty, kdy se čeká, zda se neozve původní majitel, se nabídne k adopci. Má místo na spaní, má jídlo, vodu, nehrozí mu sražení autem, nehrozí mu umrznutí, smrt dehydratací. Díky dnešní internetové době, má lepší šanci na umístění v nové rodině nebo nalezení původního páníčka.

Podobně můžete postupovat u koček, pokud víte o toulavé micině, můžete také zavolat na policii, halvně ve velkých městech, kde je velká pravděpodobnost, že je to kočka, která se zatoulala a je velké riziko, že ji srazí auto, otráví se nebezpečnými návnadami na krysy a potkany. Na vesnicích víme všichni jak to vypadá díky tomu, že se kočky a kocouři nekastrují :-(

Buďte ohleduplní a otevření ke ztraceným a opuštěným zvířatům. I když máte své problémy, nejsou to nikdy tak závažné problémy, jako ty, se kterými se potýkají duše, které nikam nepatří.

night.shine

více o toulavých zvířatech si přečtěte zde: http://www.animal-rescue.cz/index.php?strana=informace2&clanek=3

Žádné komentáře:

Okomentovat