6. 2. 2013

Nemoci psů I. část - vnitřní a vnější parazité

Nemoci psů - tohle téma je velmi obsáhlé, proto to vezmu hezky od začátku.

V dnešním článku se zaměřím na nejzákladnější úkony, které většina pejsků podstupuje při návštěvě veterináře. A začnu tím prvním - zbavení pejska nebo i kočky vnitřních a vnějších parazitů.


Odčervení (dehelmintizace) a zbavení vnějších parazitů

Odčervování psů je jedním ze základním veterinárních úkonů, které můžeme provádět sami doma.
K odčervování není potřeba veterinární odbornosti ani asistence. Odčervení psa nebo kočky znamená to, že jim podáme tzv. antihelmintika, která zabijí vnitřní parazity zvířete. Pokud si myslíte, že se s těmito parazity zvíře vypořádá samo, tak tuto myšlenku urychleně zahoďte do koše a zapomeňte na ni.

První odčervování by se mělo provádět mezi 2. - 3. týdnem života. Poté odčervujeme znovu po 14 dnech. Někteří veterináři doporučují odčervovat co 14 dní až do 3. měsíce života, poté opakovaně co 3 - 6 měsíců. Přiznám se, že Tobiho jsme odčervovali 2x a teď pravidelně co půl roku. Ale je to tím, že jsem si jej z útulku dovezla ve věku asi 3 měsíců.
Pejsci se musí pravidelně odčervovat a to proto, že se mohou parazitem nakazit kdykoliv. Ptáte se jak?

Existují 2 typy pejskařů - jedni jsou ti zodpovědní, kteří po svých pejscích sbírají hovínka a potom jsou ti nezodpovědní, kteří si myslí, že se hovínko jejich psa zázračně samo od sebe vsákne během pár hodin do země nebo ho rozpustí sníh. A ti nezodpovědní, to jsou ti, díky kterým se přenáší parazité a díky tomu se nakazí vaši pejsci. Aby se zabránilo přenosu, je zapotřebí dodržovat hygienu, když se podívám na brněnské chodníky a trávníky po zimě, je mi opravdu na blití!

Proto je důležité zvedat po svých mazlíčcích jejich výkaly! Nezvednuté výkaly mohou obsahovat cysty a larvy parazitů, stačí, že se jich pejsek dotkne nosem, který si potom olízne a parazit si již vesele putuje do jeho střev, kde začne po vylíhnutí dělat paseku.

Nejčastějším typem parazitů u psů a koček jsou škrkavky (rod Toxocara, kmen Hlístice). Jsou to živočichové, kteří napadají nejen trávící soustavu živočichů, ale také jejich dýchací soustavu. Mají totiž velmi zvláštní životní a rozmnožovací cyklus. Hostitel (štěně, dospělý pes, koťata, dospělá kočka - člověk!!!!) se nakazí cystami (zapouzdření jedinci) - ti se dostanou do střeva, kde se začnou postupně líhnout, proniknou do krve, projdou tělem až se dostanou do dýchacího traktu, jsou vykašlány a spolknuty a tak se opět dostanou do střeva. Mohou tak způsobovat pneumonii, problémy se vstřebáváním živin, u mláďat se objevují průjmy, zvracení, apatie, dehydratace.




http://www.difossombrone.it/parassitologia/maina17toxocara.htm


A tento parazit je přenosný i na člověka. Mohou se jim nakazit jak dospělí, tak děti. U lidí se larvy velmi často usadí v lidském oku.

Mláďata se napadená škrkavkami buď rodí nebo se do nich mohou dostat přes mateřské mléko. Proto je dobré před nakrytím a po porodu odčervit fenku, kočku. Během březosti ovšem odčervování nedoporučuji!!!


Mezi další nebezpečné vnitřní parazity patří např.:
měchovci
- napadají kočky, psy i člověka, mohou způsobovat úhyn mláďat; opět způsobují průjmy, dehydrataci, apatii, ale také kožní projevy - ztráta srsti, deformace drápků 
tasemnice - napadají kočky, psy, člověk - způsobuje zvracení, průjmy, pohublost, dehydrataci
svalovec - velmi nebezpečný parazit, který může způsobit i smrt člověka (díky patřičným opatřením však u nás nebyl svalovec u člověka již dlouho zjištěn), larvy tohoto parazita se mohou přenést na zvíře špatně a nedostatečně tepelně upraveným masem
                
Proto odčervujte vaše miláčky, nejen pro jejich dobro, ale i pro dobro a zdraví vaše! Pokud si nejste jisti, jak máte odčervovat poproste vašeho veterináře, ať vám ukáže, jak tabletku nebo odčervovací pastu do vašeho čtyřnohého kamaráda dostat.

Stejně tak pravidelně zbavujte psy a kočky vnějších parazitů - hlavně blech. Protože i když jsou to blechy psí, tak na člověka jdou. A blechy jsou přenašeči tasemnic. Přenáší jejich cysty, které se při polknutí dostanou do trávícího traktu zvířat nebo člověka a je zle.
Navíc hryznutí blechy je velmi nepříjemné a vemte si, jaká muka zažívají psi a kočky, kteří na sobě mají těch blech třeba několik desítek.
Psy a kočky se neustále škrábou, kůže tak čím dál víc svědí, ničí se jim pokožka, vytváří obrovské kola bez srsti, drápou se až do krve a do otevřených ran se jim tak může dostat infekce!

Kapky (pipety) proti vnějším parazitům nejsou extrémně drahé, existují také obojky proti parazitům (ty jsou hlavně pro pejsky, kteří rádi plavou).

Nepodceňujte základní péči, která může pomoci vašim zvířatům, ale ochrání také vás samotné!

Příště se mrkneme na další ze základních vyšetření a prevencí proti nemocím psů - očkování.

night.shine





Žádné komentáře:

Okomentovat