4. 2. 2013

Kynologie ČZU - první semestr

Zkouškou z anatomie jsem úspěšně zakončila první semestr. Protože zájem o studium kynologie je poměrně velký, chtěla bych se poděli t o dojmy a cenné zkušenosti, které by mohli přilákat další zájemce a možná změnit rozhodnutí některých, kteří si myslí, že se během studia budou mazlit s pejsky a díky tomu dostanou diplom :)

Vyučující a studijní oddělení
Musím říct, že se mi  na této škole líbí komunikace. Po e-mailové domluvě se dá dohodnout na termínu, kdy za vyučujícím můžete přijít. Většina vyučujících je vstřícná a nejsou problémy. Také paní na studijním oddělení jsem vždy potkala v usměvavé náladě, i když jí na chodbě stálo 30 dalších studentů, vždy mi poradila, co jsem potřebovala vědět.

Materiály
V 1. semestru kynologie se se psy setkáte pouze díky anatomii. Dále budete mít agroekologii, zoologii, agrochemii, informační systémy, jazyk podle vlastního výběru.
Co se materiálů týče, nejhůř je na tom asi agroekologie. Literatura pro tento předmět je velmi obsáhlá, ale žádná skripta přímo pro tento předmět nejsou vydaná. Proto je dobré chodit na přednášky tohoto předmětu. Vyučující průběžně na server pro studenty vkládají jednotlivé prezentace.
Anatomie nebyla procházkou po růžovém sadě, ale během semestru si můžete za velmi nízkou cenu koupit CD - anatomie psa, které prof. Rozinek, který vede přednášky speciálně vytvořil pro studenty kynologie. Informace z CD poté vyžaduje u zkoušky.
Agrochemie a zoologie mají vlastní skripta, agrochemie doplněná o cvičební sešit a do zoologie je nutné koupit si pracovní sešit, který budete odevzdávat na konci semestru ke schválení. Stejně tak pro jazyk jsou vydané knihy (každý jazyk má jiné podmínky, já píši o angličtině).

Jednotlivé předměty ve zkratce

Informační systémy
Tento předmět je pouze ve formě přednášky. Dozvíte se užitečné informace o systémech ČZU, o bakalářských pracích, o docházce, stipendiích, zkouškách, praxích, apod.

Jazyk
Jazyk si každý volí sám, takže o něm se moc rozepisovat nebudu. Já jsem měla angličtinu B1 a tento semestr jsem ji absolvovala u Mgr. Laputkové a byla jsem opravdu spokojená.

Agroekologie
Tento předmět je zajímavý, ovšem jak už jsem naznačila, literatura i obsah předmětu jsou velmi obsáhlé. Navíc je zde mnoho věcí, o kterých se dozvídáte, ale jako kynologům vám k ničemu nebudou. Je to spíše předmět, který absolvujete, abyste si jako studenti "zemědělské univerzity" rozšířili obzory, ale prakticky jej potom moc nevyužijete. Budete vypracovávat 2 semestrální projekty - jeden z pedologie a druhý z tématu agroekologie. Čekají vás 2 průběžné testy a za vše sbíráte body díky kterým můžete získat zápočet a dosáhnete - li určité hranice, můžete dokonce získat i známku a zkoušku.

Agrochemie
U agrochemie to začíná být zajímavé. Nemějte ovšem z tohoto předmětu strach. Pokud budete pravidelně chodit na přednášky, budete chodit na cvičení, budete se poctivě učit na průběžné testy, (které jsou 3: anorganická chemie, organická chemie, biochemie), můžete také dostat již během semestru zápočet i známku. Já jsem agrochemii neflákala a dostala jsem během semestru za 1. Na testech nebylo nic, co by se na přednáškách a cvičeních neprobíralo, takže ten kdo byl poctivý, mohl tento předmět opravdu zvládnout. Materiály k učení jsou opravdu dobře zpracované a to jak skripta, tak k němu doplňková cvičení. (Pokud hledáte smysl zařazení agrochemie do oboru kynologie - ve 2. semestru je mezi předměty genetika - zde se vám budou velmi hodit poznatky hlavně z biochemie - nukl. kyseliny apod.)

Anatomie
Abyste získali zápočet z anatomie musíte absolvovat cvičení se 100% docházkou (můžete si hodinu v týdnu nahradit nebo v případě nemoci donést omluvenku od lékaře), musíte napsat na dostatečný počet bodů  3 testy během semestru: test z kostí a svalů, z trávící soustavy a z močopohlavní soustavy. Pokud u testu neuspějete, budete přezkoušení, až se látku naučíte.
S anatomií je to trošku komplikovanější. Během semestru se anatomii budete učit na krávě, koni, praseti, průběžné testy budou v 80% z anatomie krávy, ale pokud budete na kynologii, budete mít přednášky zaměřené pouze na psa a konečnou ústní zkoušku budete absolvovat také z anatomie psa.
Je to trošku složité a zamotané. Ale jak jsem již psala, zkouška nakonec bude pouze ze psa, budete mít k dispozici CD od prof. Rozinka, který u zkoušky nejprve rozdá test, díky kterému si roztřídí studenty. Ti, kteří test nezvládnou jsou většinou ti, kteří to opravdu přišli jen "zkusit" :) Po testu následuje ústní zkouška, taháte si otázky, jsou 3 okruhy, z každého okruhu si vyberete 1 otázku. Pan profesor byl u zkoušky opravdu hodný, nesnažil se člověka potopit, vyžaduje detaily a opravdovou znalost.

Zoologie
Pro nás asi největší strašák :)
Kupte si skripta, musíte si také koupit pracovní sešit, kde si budete zakreslovat mikroskopické preparáty a na konci budete odevzdávat tento sešit ke kontrole. Je to jedna podmínka k získání zápočtu. Další podmínky jsou: 100% účast, napsání všech testů alespoň na 7/10 bodů (jeden můžete napsat na 6 bodů, pokud pokazíte více testů, budete psát opravný zápočtový test), musíte donést 3 vypracované protokoly (témata: ptáci, ryby, hmyz). Poslední hodinu vás čeká poznávačka. Zde budete poznávat jak mikroskopické preparáty, tak živočichy na prezentaci. To všechno jsou podmínky k získání zápočtu. Poté jdete ke zkoušce, která je písmená. A je sakra rozsáhlá... Zkouška je vlastně z celé zoologie od prvoků přes hmyz, ryby, ptáky, savce. Takže je dobré se na zkoušku učit minimálně týden, jsou vyžadovány také latinské názvy zvířat, čeledí, řádů.

Zkouškové období

Termínů na zkoušky je dostatek,  vyučující jsou ohleduplní a pokud máte vážný důvod, který vám nedovolí dostavit se na zkoušku, jsou ochotní vás omluvit a domluvit se s vámi na termínu. Chce to opravdu férové jednání bez výmyslů.

Myslím, že to podstatné jsem v rámci možností shrnula :)

Pokud máte nějaké otázky, klidně se ptejte, můžete tady v komentářích, na mých FB stránkách a pokud se nechcete ptát veřejně, můžete mi napsat mail: ladynightshine.blogspot.cz@centrum.cz

Prosím, nekopírujte obsah tohoto článku bez mého svolení, děkuji!

night.shine

3 komentáře:

  1. Pěkně napsané pro zájemce o obor. děkujíííí :)

    OdpovědětVymazat
  2. V říjnu jdu do prváku a hrozně se těšim :) Díky za info.

    OdpovědětVymazat