6. 2. 2013

Tip na oběd/večeři

Dnes mám pro vás recept, který je velmi jednoduchý a jeho přípravu zvládne i začátečník, přitom je velmi zdravý a zasytí. A hlavně - suroviny, které budete potřebovat, seženete v obchodech za kačku :)

K přípravě budete potřebovat:
>  červenou řepu
> řapíkatý celer
> rýži
> kudrnatou petrželku
> olivový nebo jiný rostlinný olej
> sůl, pepř

Postup:
> červenou řepu omyjte a vložte do hrnce s vodou, zapněte a vařte do změknutí nebo do poloměkka
  (neloupejte ji!!!); můžete si ji také upéct v alobale v troubě
> po půl hodině vaření řepy dejte vařit rýži, řapíkatý celer si nakrájejte na kostičky, petrželku nasekejte
   nadrobno
> až řepa změkne (do změknutí se bude vařit tak 40 - 60 minut, podle velikosti), vytáhněte ji z vody, chvíli
   počkejte, až vychladne, po vychladnutí ji oloupejte od svrchní vrstvy a nakrájejte oloupanou řepu
   na plátky, kostičky, na co budete chtít
> smíchejte řepu, celer, petrželku, polijte olivovým olejem, osolte, opepřete a smíchejte vše s rýží

Je to opravdu moc a moc dobré! A jen tak pro zajímavost sem vložím pár informací o tom, jak vám toto jídlo prospěje :)


zdroj obrázku



Červená řepa
http://www.varimezdrave.cz/chvala-cervene-repe/
> podporuje peristaltiku střeva, čímž odstraňuje zácpu
> podporuje činnost žaludku a žlučníku
> odstraňuje z těla jedovaté látky
> vytváří vazivové tkáně
> zesiluje stěny cév
> zlepšuje využití bílkovin
> zajišťuje duševní pohodu
> zpevňuje pokožku
> napomáhá při alergiích
> aktivuje tvorbu červených krvinek
> má kladný vliv na revma
> je cenným pomocníkem v boji proti mykózám

Řapíkatý celer
http://www.vyuzeno.cz/2012/08/celer-zejmena-ten-rapikaty/
> uklidňuje žaludek i střeva a odstraňuje z nich plísně a nežádoucí bakterie
> dodá vitamín C V
> výtečně čistí ledviny a močové cesty
> obsahuje především vitamíny skupiny B, A, K a C, betakaroten a kyselinu listovou
> obsahuje velké množství minerálních látek – vápník, hořčík, draslík, jód, železo a chrom
> snižuje hladinu krevního cukru a působí také močopudně

Petržel
http://www.coopclub.cz/petrzel-kaderava-leci-ledviny/12390
> je bohatá na draslík, vápník, hořčík, mangan, železo a chlór, provitamin A, vitaminy B
> napomáhá zvýšení průtoku krve v ledvinách
> působí na rozšiřování cév, nepatrně snižuje krevní tlak
> působí na trávicí trakt zvyšováním sekrece trávicích enzymů a uvolněním křečí hladkého svalstva
> je užívána při poruchách trávení 
> čaj z petrželky pomáhá léčit močové cesty, ledviny a močový měchýř
> petržel povzbuzuje chuť k jídlu, zlepšuje funkci žláz s vnitřní sekrecí
> žvýkáním petrželky se čistí dech a odstraňuje zápach z česneku.
>  výborný vnitřní prostředek k pročištění pleti

Takže nejen, že to skvěle chutná, je to i extrémně zdravé. Tento recept je jeden z mých "udělej si sám" nápadů, když máte zbytek od "tohoto a tamtoho" a potřebujete obědvat a nechce se vám jít do obchodu. Měla jsem zbytek uvařené řepy ze včerejška, takže jsem si jen nachystala rýži a pokrájela petržel s celerem. Vynikající to je! Zkuste a dejte mi vědět, jak vám recept chutnal! Ještě by byl dobrý s pečeným česnekem, ale má lenost mi dnes nedovolí ani zapnout troubu ;)

night.shine

Žádné komentáře:

Okomentovat