15. 3. 2012

„Bojová“ plemena

Předpokládám, že se tady na tomto blogu neobjeví člověk, který nikdy neslyšel o problematice plemen jako jsou americký pitbulteriér, americký stafordšírský teriér, bandog apod. Mnoho lidí si myslí, že tato plemena jsou velmi nebezpečná, že jsou to trhači, kteří bez milosti zabijí každého a vše, co se před nimi jen šustne. Že jsou to zabijáci, kteří si nezaslouží nic jiného než náhubek, řemen s ostny a pevné vedení. Jediné, s čím souhlasím je to, že potřebují pevné vedení. Ale abych svůj celkový názor uvedla na pravou míru – KAŽDÝ pes potřebuje pevné vedení, jasná pravidla a to vše propojit s trpělivostí a vlídností. A je jedno, jestli se jedná o dogu, čivavu nebo voříška.
„Bojová“ plemena, jak bývá tato skupina psů mylně označována, jsou veřejností brána jako bojová proto, že mají útočit na lidi a vyhledávat boj. Přitom pravdou je, že tito psi by měli být zařazováni do společenských, služebních a pracovních kategorií. Proto vás chci nyní seznámit s tím, jak to doopravdy je.
„Bojová plemena“ vznikla zásluhou člověka – a tak je to s každým psem. Od chvíle, kdy si člověk zdomestikoval psa (http://www.kkmosnov.cz/domestikace.html), začal ho křížit. Začaly vznikat stovky druhů psů. Od těch nejmenších po ty největší. Od největších miláčků, kteří by vás oblizovali a mazlili se do nekonečna, po psy, kteří člověka potřebují jen kvůli žrádlu (nadneseně řečeno), ale dokáží se jinak postarat sami o sebe (to ovšem neznamená, že svému pánu neprojevují věrnost a lásku). A tak vznikla i plemena pracovní, plemena lovecká, společenská, atd.
Věděli jste, že existuje plemeno psa zvané argentinská doga, které je směskou asi 10 různých druhů plemen? Proč? Protože lidé potřebovali, aby to byl lovec, aby měl přesnou stavbu kostry, aby měl tak a onak silný stisk tlamy, aby měl barvu, kterou oni potřebovali, ale hlavně, aby to byl miláček a mazel rodiny. Proto vznikl pes, který dokáže rozervat divočáka a po 5 minutách přijít domů, láskyplně oblízat hlavu pár měsíčního miminka a spokojeně usnout vedle něj na gauči.
Proto ne, není pravda, že psi „bojových“ plemen jsou takoví divoši díky přírodě. Agresivita, která se v nich někdy skrývá (ale to se skrývá v každém psovi, se kterým je špatně nebo nedůsledně zacházeno), ta je výtvorem člověka. A právě u těchto plemen byla ta agresivita pěstována a zvyšována. ALE!!!! Pravý důvod, proč to tak bylo není v tom, že měli tito psi být rváči a útočit na lidi, to ne! Původně to byli psi, kteří byli vyšlechtěni proto, aby uměli bránit stáda, lovit divokou zvěř a také bojovat proti jiným psům nebo zvířatům v aréně. A nyní dávejte pozor – DŮLEŽITÁ INFORMACE – pokud některý z těchto psů zaútočil na člověka, byl ve většině případů utracen. Tak se potlačovala agresivita vůči člověku a ponechávala pouze agresivita proti lovené zvěři, proti škůdcům, kteří ohrožovali stáda, proti psům navzájem (pokud byli psi cvičeni pro zrůdné boje v arénách – tyto zápasy se konaly např. ve starém Římě, kde byla pro tyto zápasy používána molosoidní plemena).
Zajímavý fakt – americký stafordšír a pitbul patří k plemenům, která si často pořizují rodiny s dětmi. Víte proč? Pokud se totiž dostane takové plemeno k zodpověným lidem, kteří mu pro společné harmonické soužití dopřejí dostatek pohybu, dají mu jasná pravidla, lásku, trpělivost a výcvik, potom jsou nejvěrnějšími a nejmazlivějšími společníky a věrnými ochránci. Tito psi, mají v sobě agresivitu (jako každý pes, píšu to znovu!), ale ta se projeví při: týrání psa, který je již tolik zničený, že se bude bránit; při špatném vedení, kdy je agresivita účelně používána a směřována k lidem. Protože od vzniku těchto plemen uběhlo několik stovek let a agresivitu a bojovnost proti člověku v sobě prostě primárně nemají!!!
Proto za 95% útoků, ke kterým dojde od některého psa ze skupiny tzv. „bojových plemen“, za ně může člověk. Nezodpovědný člověk, který si pořídí takového psa: protože dobře vypadá, protože se s ním bude cítit drsně, protože bude s takovým psem budit respekt; takový člověk je potom zodpovědný, pokud pes něco někomu udělá!!!! Psa totiž provokuje a učí ho špatnostem, podněcuje v něm agresivní chování a obrátí ho tak proti člověku – i když agresivitu vůči člověku a bojovnost v sobě tato plemena původně nemají! Původně v sobě mají zakódované útoky na jiné psy a na velká zvířata! (jak jsem zmiňovala jsou to ochránci stád a lovci!!! proto byli používáni na odstrašení vlků, medvědů apod.)!!!
I celé označení této skupiny je opravdu mylné! Označení „bojová plemena“ je označení, které se rozšířilo kvůli televizi a novinám. Jako důkaz vám sem nyní vložím rozdělení psů do skupin podle mezinárodní kynologické organizace FCI (kdo tam najde pojem „bojoví psi/plemena, dostane bludišťáka).
  • Skupina I. – Ovčáci a honáčtí psi
  • Skupina II. – Pinčové a knírači, molossoidní
  • Skupina III. – Teriéři
  • Skupina IV. – Jezevčíci
  • Skupina V. – Špicové a primitivní typy
  • Skupina VI. – Honiči, barváři a příbuzná plemena
  • Skupina VII. – Ohaři
  • Skupina VIII. – Retrívři, slidiči a vodní psi
  • Skupina IX. – Společenská plemena a toy
  • Skupina X. – Chrti
  • Dosud neuznaná plemena FCI

    klasifikace převzata ze stránky: http://www.sportovni-kynologie.cz/vycvik-psa/agresivita-u-psa/neodsuzujte-takzvana-bojova-plemena/
O rozdělení a popisu jednotlivých skupin si můžete přečíst na TÉTO stránce.
Ráda bych přidala ještě dva názory a komentáře. Potkala jsem za svůj život nespočet plemen, mezi nimi byla i plemena „bojová“. A pokud mám říct, které plemeno na mě působilo nejnebezpečněji, tak to jsou čivavy a jorkšíři, kteří jsou velmi agresivní hlavně kvůli bázlivosti, kterou na ně přenáší majitelé. Nestalo se mi, že bych potkala v parku na procházce s pejskem, agresivního pitbulla nebo stradforda. Jednou se mi stalo, že jsem na ulici šla kolem pitbula, který zavrčel, když se můj pejsek příliš přiblížil. Proč zavrčel? Strážil kočárek, který si tam maminka postavila, zatímco si skočila pro něco do obchodu. Dal nám jasně najevo, že on má za úkol hlídat svého pána a my se k němu nemáme co přibližovat.
Tito psi NEJSOU zlí, NEJSOU nebezpeční, NEJSOU to bestie. Jsou to věrní a milí společníci, jejichž pověst trpí kvůli dnešní době, kteří trpí dnešním vlivem médií a touhou po senzacích, kteří trpí kvůli nezodpovědnosti některých lidí, kteří si právě tato plemena pořizují.
Právě potom díky médiím se rozpoutávají „hony“ na tyto psy. Jsou mučeni, týráni, neskutečným způsobem je jim ubližováno. Za vše mluví nedávná kauza na Slovensku (a je opravdu jedna z mnoha), kdy se někdo pokusil zastřelit psa plemene bulterier. Když tomu člověku zřejmě došlo, že psa střelbou nezabil, vzal betonový kvádr, mlátil do něj a nakonec na něj ten kvádr položil, aby ho tím zatížil. Pejska našel chodec, zavolal policii, členy útulku, kteří pejska odvezli na kliniku, kde i přes péči veterináře svým poraněním podlehnul.
reportáž o ubitém pejskovi ZDE (asi od 10 minuty 45 vteřiny)

Nyní bych si dovolila přidat komentář Ng Rogue.

...Teď jsem četla, zrovna včera, příběh desetiměsíční fenečky pitbula, surově zmlátili, rozbili jí lebku a oko, zlomili packu, za druhou ji přivázali za silonovou nit a táhli za autem.. pak jí někdo zalepil tlamu lepící páskou a ona se v tomhle stavu dokázala doplazit několik kilometrů až tam kde ji našli (byla v poušti když jí to provedli, veterinář jí našel v žaludku kameny a hlínu, to musela sežrat předtím než jí zalepili tlamu..) Tady bych uvedla, že to zvíře po tom, co si od člověka prožilo jen agónii, tyranii a nepředstavitelné mučení, neprojevilo nejmenší známku agresivity. Když ji našli, tak v poslední fázi vyčerpání se pořád snažila vrtět ocasem, když jí přišli pomoci...
Média a lidská krutost a schopnost rychlého odsouzení mohou za tuto nenávist, za toto nepochopení. Vytvoří obraz krvelačného zvířete, které za nic nemůže. Je to pes – je to nejlepší přítel člověka, kterého bude provázet a bude mu odpoštět do posledního dechu. Protože pes nemá nic, má jen lásku k člověku, která je tak silná, že miluje více svého pána než sám sebe. Psi neodsuzují, psi milují, psi brání.
I když se vám možná zdá, že jsem některé informace až příliš opakovala a zdůrazňovala, za tímto článkem si stojím a věřím, že právě tyto zdůrazněné informace musí být neustále připomínány a omílány pořád dokola!

Nakonec bych vám ráda doporučila dokument České televeize s názvem PODVEDENÍ PSI. Je tam popsán vznik těchto plemen, názory chovatelů, kdy a kde vznikla mediální hysterie ohledně těchto psů. Na dokument se můžete podívat ZDE.

Vaše night.shine
_________________________________________________________________
doporučené odkazy:

3 komentáře:

  1. Ve všem souhlasím. Žádný pes není zlý sám od sebe a už vůbec ne proto, že patří k nějakému konkrétnímu plemenu. Jenže zabednění lidé to prostě nikdy nepochopí :-(

    OdpovědětVymazat
  2. Abych pravdu řekla, mám z těchto plemen respekt. Vím, ale, že za vším je člověk a žádný pes se nenarodí zlý. Pokud se těmhle psům říká bojová plemena, protože dokáží ublážit, mělo by se i některým z nás říkat bojoví lidé. Protože ti dokáží ublížit ještě daleko hůř...

    OdpovědětVymazat
  3. Dva roky jsem doma odprošovala abych mohla mít PitBulla. Ze začátku byli rodiče proti a né jednou jsem si vyslechla že jsem blázen, že nás ta "potvora" sežere atd.. Známý od nás ze vsi má Stafforda a asi i díky němu se mi splnil sen. Kelty, jako by věděl že jeho pomoc moc potřebuju,se pořád chodil mazlit s mými rodiči, olizoval je a neustále vrtěl ocáskem. Přišlo to, na co jsem čekala dva roky. Rodiče svolili a já k mým patnáctým narozeninám dostala ten nejlepší dárek na světě! Vysněné štěňátko APBT. Krásná mála fenečka která dostala jsméno Affinity. Jeli jsme pro ni skoro 100km ale stálo to za to! Sice někdy je opravdu na zabití ale dokáže to stonásobně vynahradit. Je to to nejcennější co mám! Od té doby co se Affi prohání po dvoře mi nic nechybí a když se mě teď rodiče ptají co chi npř. k svátku vždycky odpovím že nic nechci protože to nejcennější už jsem dostala. Moc dobře si pamatuju jak máma říkala "Kdyby na mě ráno u postele koukala takovádle tlama, tak mě odvezou" a teď? Affi mámu a nás všechny takhle budí permanentně a všichni žijem :) Za ten rok co ji mám ani jednou neprojevila známku agrese. Všechno je to na výchově a okolí kde pes žije!
    Já za sebe musim říct "PITBULL A NIKDY NÉ JINAK!" Tito psy jsou prostě srdeční záležitost! Aspoň pro mně určitě!!

    OdpovědětVymazat