16. 3. 2012

Moje nejoblíbenější recepty









Zdravím vás.

Dnes si dáme malou ochutnávku toho, co si doma nejčastěji vařím a co mám nejradši. Jídla budou vegetariánská. Ale některá jídla mohou vyzkoušet i čtenáři, kteří maso jedí (např. hned první recept se skvěle hodí jako příloha k masu). Ke každému chodu přidám tak 2 – 3 recepty. Chtěla bych upozornit, že jsou to opravdu recepty, které mám já nejradši, ne takové, které považuji za reprezentativně vegetariánské. Proto mi, prosím, nevyčítejte – ale kde máš bílkoviny, kde máš sacharidy, kde máš železo, apod. Děkuji.






Předkrmy


Mým nejoblíbenějším předkrmem je plněné rajské jablíčko. Může se podávat jako předkrm, ale také jako netradiční příloha k masu.

Plněné rajské jablíčko

2 velká rajčata, 1 lilek (kupte si menší), rostlinný nebo olivový olej, bílý jogurt (nejlépe BIO), sůl, pepř, BIO sýr na posypání

- v konvici si uvařte vodu, rajčata navrchu nařízněte do kříže a vřelou vodou přelijte; oloupejte je (rajčata se takto mnohem lépe loupou); pokud ovšem chcete, slupku můžete nechat; potom rajčata vydlabte

- lilek omyjte, nakrájejte na silnější plátky a posypte solí, nechte jej asi na 15 minut „vyplakat“ – pustí tak šťávu a nebude hořký – potom jej omyjte a osušte, nakrájejte na kostičky a dejte na kapce olivového nebo rostlinného oleje jej orestujte, ochuťe solí a pepřem

- lilek smíchejte ke konci s troškou bílého jogurtu (můžete přidat jakékoliv koření nebo bylinky – vynikající je čerstvá bazalka!!!!)

- vzniklou směsí naplňte rajčata, posypte trošou sýru a dejte asi na 5-10 minut zapéct na 150 °C zapéct do trouby, aby vám sýr krásně zezlátnul

- tento předkrm můžete jíst samostatně nebo s bagetkou nebo se může hodit jako příloha pro ty, kteří jedí maso

Další vynikající předkrm, který je velmi chutný a suroviny nejsou vůbec drahé. Můžete jej obměňovat, jak se vám zlíbí, já napíši pár tipů, jak si s tímto předkrmem pohrát (inspiraci beru ze stránky http://www.apetitonline.cz/)



Pečená červená řepa s parmezánem a rukolou

1 červená řepa, parmazán, gouda nebo bryndza (nejlépe BIO), sůl, pepř, olivový nebo rostlinný olej, balíček rukoly, citrón

- červenou řepu dejte na alobal, pokapejte olejem, posypte solí a pepřem; zabalte ji celou do alobalu, dejte do trouby rozehřáté na 200 °C a pečte 1,5 – 2 hodiny (podle toho, jak je velká) – ke konci pečení kontrolujte, abyste z ní neměli škvarek :)

- poté, co řepu vytáhnete, nechte ji vychladnout


- vychladlou řepu oškrabte (má na sobě slupku, která by vám nechutnala :-D)

- nakrájejte na kostičky nebo nastrouhejte na tenké plátky

- z oleje, soli, citrónové šťávy a pepře si vytvořte zálivku, kterou polijte rukolu i nakrájenou nebo nastrouhanou řepu

- nakonec vše posypte jemně nastrouhaným parmazánem (nebo jiným durhem sýra)

Já si takto připravovanou řepu přidávám třeba do rýže a mám skvělý oběd. Můžete také, po upečení řepu nakrájet, přidat k ní na měsíčky nakrájenou červenou a žlutou cibuli, 1- 2 uvařené brambory, posypat bylinkami a kořením, pokapat olejem a dát znovu na nějakých 20 minut péct na asi 150 °C a máte skvělou přílohu pro „masožravého“ manžela a zároveň pro sebe vydatný a zdravý oběd.
Řepa se nemusí péct, ale můžete ji doměkka uvařit v neosolené vodě jako brambory :) Po vyjmutí necháte vychladnout, oloupete a postupujete dál podle receptu nahoře :)





Polévky


Polévka je grunt a nemyslete si, že vegetariáni nejsou polévkoví! :) Zelenina a dokonce i ovoce poskytuje stovky receptů a variací na polévky a to jak na teplé, tak osvěžující studené (taková mrkvovo-pomerančová polévka v letních vedrech, to vám povím, to je lahoda!)



Polévka mrkvovo-bramborová (krémová)

3 větší mrkve, 2 větší brambory, cibule, troška smetany (nejlépe BIO) nebo sójové mléko, sůl, pepř, muškátový oříšek

- mrkve nastouháme na struhadle najemno (poté, co jsme je očistili), brambory můžeme také nastrouhat nebo je nakrájíme na kostičky

- na oleji zpěníme cibulku a na ni nasypeme mrkev, kterou necháme chvilku podusit, poté přisypeme brambory, osolíme a opepříme – vše zalijeme vodou (nebo zeleninovým vývarem), přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, doku není mrkev s bramborami měkká

- poté stáhneme z plotny a zalijeme smetanou nebo sój. mlékem, dochutíme, přidáme trošku nastrouhaného muškátového oříšku (pozor na něj! při velkém množství může vyvolat halucinace! :-D) a vše rozmixujeme

- do polévky se již nemusí přidávat jíška, protože vše krásně zahustí brambory (tak já dělám všechny krémové polévky)



A nyní vám ukáži, že i vegetariáni si mohou pochutnat na vývaru s nudlemi a knedlíčky! Mňam!



Zeleninový vývar s knedlíčky a nudlemi

půlka cibule, 2 mrkve, půlka celerové bulvy (může být i méně), 1 petržel, půlka pórku,půlka kedlubny

- všechny ingredience očistíme a nepřepůlené přepulíme (nekrájíme na malé kostičky!), zalijeme asi 1,5 l vody, přidáme celé koření 1 bobkový list a hezky a asi 1,5 hodiny vaříme

- potom, co je vše měkké, vyndáme ingredience ven (nevyhazujeme!!!!)

- osolíme, dochutíme

- v jiném hrnci si dáme uvařit nudle

na knedlíčky budeme potřebovat – 1 cibuli, kvasnice (asi tak 1,5 – 2 balíčky), 1 vejce, stroužek – 2 stroužky česneku, strouhanku, majoránku, olej

- na oleji zpěníme cibulku, přidáme kvasnice a trošku je osmahneme, potom je necháme vychladnout

- po vychladnutí do nich přidáme vajíčko, sůl, majoránku, česnek a strouhanku (strouhanky dáme tolik,aby byla knedlíčková hmota tuhá a příliš se nelepila)

- tvoříme středně velké knedlíčky a vaříme je buď ve vývaru nebo v jiném hrnci

- na talířek nalijeme vývar (můžeme, ale nemusíme si nakrájet mrkev na kostičky a přidat ji na talíř), položíme do něj pár knedlíčků a nudle

recept mám ručně opsaný z internetu, ale jelikož je na internetu více receptů a všechny jsou stejné, tak neuvádím zdroj, protože jej, bohužel, nemám zapsaný

Ze zeleniny, která nám zbyla můžeme udělat s tvarohem a bylinkami vynikající pomazánku. Prostě vše rozňahnějte vidličkou, ochuťte solí, pepřem, zakápněte něne olivovým olejem a dochuťte čerstvými bylinkami a smíchejte s tvarohem :)


Hlavní jídlo



Zeleninové lasagne

balíček lasagní, 2-3 větší rajčata, 1 lilek nebo cuketu, domácí kečup nebo salsa, česnek, máslo asi 3 lžíce, mléko podle potřeby asi ½ litru, hladká mouka asi 2 lžíce, muškátový oříšek, sůl, pepř

- nejprve si uvařte bešamel:
Ve větší pánvi s vyšším okrajem rozpusťte na co nejmenším plameni máslo, pak vsypte mouku a prudce míchejte. Měla by jen zlehka zezlátnout. Vlijte mléko a vše důkladně promíchejte, dobře to jde metličkou. Přidejte sůl, muškátový oříšek a za stálého míchání vařte, dokud bešamel nezhoustne. Trvá to zhruba čtvrt hodiny. (zdroj: www.apetitonline.cz)

- nakrájejte rajčata na tenká kolečka, trošku posolte a popeřete, lilek nebo cuketu nakrájejte také na tenká kolečka, posolte a asi 15 minut nechte vyplakat, potom omyjte a osušte

- pokud nemáte domácí kečup nebo tzv. salsu, můžete si ji vytvořit takto: vroucí vodou zalijte rajčata, která jste předtím navrchu nařízli do kříže, oloupejte je a nakrájejte; na oleji zpěňte cibulku, přidejte rajčata a vařte tak dlouhou, dokud z nich nemáte omáčku, potom do ní přidejte nadrcený česnek 1-2 stroužky, okořeňte, oslote a přidejte čerstvou bazalku

- a jedeme: na dno pekáčku, který vymažeme troškou másla nebo oleje dáme lasagne (nemusíme vařit), na lasagne dáme připravený domácí kečup, na něj dáme rajčata a lilek, vrstva lasagní, kečup, rajčata a lilek a tak pokračujeme asi na 3- 4 vrstvy a zakončíme lasagnemi, které pokapeme troškou oleje a dom. kečupu

- dáme v přikrytém pekáčku do trouby na 180°C a pečeme asi 20-25 minut

- po této době odkryjeme, zalijeme bešamelem a nepřikryté pečeme, dokud bešamel nezačne zlátnout

Nyní si dovolím přidat 2 recepty, které si vypůjčím ze stránek, kde jsem je našla, a podle kterých je vařím :)



Cizrna s pórkem a sušenými rajčaty

kukuřičná biopolenta, hotová, chlazená; 200 g sušených rajčat v oleji, nakrájených na nudličky; 4 středně velké pórky, pokrájené na šikmé plátky 1 cm silné; 3 lžíce panenského olivového biooleje; 400 g uvařené biocizrny; 4 stroužky česneku, nakrájené na plátky; mořská sůl a čerstvě mletý pepř

- bílé části pórku dejte na pařáček (nebo můžeš opět vložit do cedníku, který dáte nad hrnec s vroucí vodou), přikryjte pokličkou a asi 3 minuty je vařte skoro doměkka
- pak přidejte zelené části a ještě minutu nechte vařit
- mezitím na oleji krátce poduste česnek, vsypte cizrnu, osolte, opepřete a opékejte asi 5–7 minut; pak přidejte pórek, sušená rajčata a promíchejte podle potřeby dolaďte pepřem, solí či olivovým olejem a podávejte s plátky kukuřičné polenty opečené na grilu.

zdroj: http://www.apetitonline.cz/recepty/3467-cizrna-s-porkem-a-susenymi-rajcaty.html


Vegetariánský guláš s houbami a zeleninou

Pro 4 osoby

1,5 kg malých nových brambor, 250 g žampionů, 1 celý česnek, 1 svazek jarní cibulky, 2 lžíce oleje, 1/4 lžičky mletého kmínu, 1-2 snítky libečku, sůl a mletý pepř, 200 ml smetany na šlehání, hrst bylinek (majoránka, petrželka, rozmarýn, tymián)

1. Brambory omyjeme a oškrábeme. Malé brambory necháme celé, větší rozpůlíme nebo rozčtvrtíme.
2. Žampiony a cibulku očistíme, oloupeme a překrájíme na větší kusy nebo rozpůlíme. Česnek rozdělíme na jednotlivé stroužky a oloupeme. V kastrole na rozehřátém tuku postupně opečeme brambory, žampiony, cibulku a celé stroužky česneku.
3. Přidáme kmín, celý libeček, osolíme, opepříme, podlijeme trochou vody a dusíme pod poklicí doměkka. Během dušení podle potřeby podléváme vodou.
4. Nakonec vlijeme smetanu, necháme přejít varem, dokud se šťáva trochu nevydusí, vmícháme usekané bylinky a podáváme.

Zdroj: http://ona.idnes.cz/variace-na-gulas-houbovy-vegetariansky-nebo-burtgulas-p1q-/recepty.aspx?c=A090729_125200_recepty_ves


Sladká jídla

Moje nejoblíbenější sladké jídlo? Krupicová kaše!!!!!! :)

Krupicová kaše

pro 2 osoby:

0,5 l mléka, asi 5 lžic dětské krupice, špetka soli, vanilkový cukr

- mléko pomalu přiveďte k varu, nasypte do něj vanilkový cukr a až začne mléko vařit, vsypte do něj pomalu a za stálého míchání krupici

- vytvořte si ze lžičky kvylitního kakaa a moučkového cukru posypku

- krupici dejte na talíř, posypte směsí kakaa s cukrem a na to všechno dejte 2 – 3 hoblinky másla (nemusí být)

- krupicová kaše se může jíst také se směsí různých druhů ovoce Podobně si kaši můžete udělat i s ovesnými vločkami a zalít to vše javorovým sirupem nebo pokapat medem - taky výborná varianta a také skvělý tip na výživnou snídani!

Dobrou chuť :)

Vaše night.shine




vegetariánská a veganská jídla najdete:

http://www.vegetarian.cz/recepty.html

http://vegan.web-stranky.cz

http://bezmasa.kvalitne.cz/kucharka.html

http://karotkarecepty.webnode.cz/


Žádné komentáře:

Okomentovat