17. 3. 2012

Dva dokumenty

Chtěla bych vám doporučit dva dokumenty. Mezi oběma vidím jistou spojitost a dát doporučení těchto dvou dokumentů do jednoho článku mě napadlo dnes během procházky s pejskem. První je o lidech, druhý o zvířatech. Přesto, pokud se na ně podíváte, pochopíte, co myslím tou spojitostí.

Začnu dokumentem, který se jmenuje Apokalypsa: 2. světová válka. Je to šestidílný televizní seriál, který byl vytvořen ve Francii. Každý díl má něco kolem 1 hodiny a já jej považuji za dokument, který by měl každý vidět. Obsahuje záběry známé, ale také takové, které v jiných dokumentech vidět nebyly. Zajímavostí je, že je tento dokument barevný, obrazy pořízené válečnými dokumentaristy jsou opraveny. Za zmínku stojí také to, že záběry, které odkazují a ukazují problematiku a osudy Židů za 2. SV, ty jsou ponechány v černobílém provedení.

I kdybyste nevěděli, že tento seriál vytvořili Francouzi, přijdete na to během sledování. Skoro jeden celý díl je totiž věnován začátkům války a postavení Francie běhm těchto bojů. Ale Francouzům to samozřejmě vyčítat nemůžeme, kdyby takový dokument natočila Anglie, bylo by to více o Anglii, kdyby takový dokument natočily Spojené státy, točil by se dokument více kolem letecké bitvy o Anglii, válce s Japonskem a kolem doby po dni D (i když bych přeci jen uvítala více informací o vylodění a válce v Normandii). Ovšem musí vám prozradit, že ani o tyto záběry není dokument ochuzen a s válkou v Pacifiku seznamuje také velmi podrobně.

Stručně vám popíši obsahy jednotlivých dílů:


1. díl –Vzestup Hitlerovi moci od roku 1933, dobytí Polska, začátky pronásledování Židů

2. díl –blesková válka v roce 1940, útok na Belgii, Holandsko a Francii

3. díl – i přes smlouvu se Stalinem útočí Hitler na Sovětský svaz, útok Japonců na Pearl Harbor
v prosinci 1940

4. díl – boje o SSSR v letech 1942 – 1943, počátky a průběh boje v Tichomoří

5. díl – boje o Stalingrad, boje v severní Africe, vylodění spojenců v Normandii

6. díl – konec války, boje o Berlín, boje na Dálném východě, je zde více ukázána také
problematika Židů a konc. táborů

Zde http://www.urania.cz/akcni/apokalypsa-ii-sv-tov-v-lky-d-l-4-6.html si můžete přečíst zajímavý rozhovor o tomto seriálu s jeho producentem Louisem Vaudevillem.

A tady se můžete podívat na pár videí a fotografií ze seriálu http://natgeotv.com/cz/apokalypsa-druha-svetova-valka

Pokud se o 2. světovou válku zajímáte, možná, že vám nové informace tento dokument nepřinese, ale může pro vás být takovým zopakováním a shrnutím toho nejdůležitějšího, co se během této války odehrálo. Je to takový základ, který by měl každý znát. Proto tento dokument doporučuji hlavně studentům středních škol nebo 2. stupně škol základních. Jak jsem tady již napsala... Lidé musí vidět, slyšet a číst o chybách, které lidi před nimi udělali. Musí vidět jaké měly jejich činy následky, aby je již neopakovali.

__________________________________________________________________

Druhým doporučením bude dokument Earthlings neboli Pozemšťané. Je to dokument, který pochází z USA, má asi 95 minut, režíroval jej Shaun Monson a komentář namluvil Joaquin Phoenix. Jedná se dokument, který vytvořila americká organizace Nation Earth a v němž ukazuje brutalitu, které se lidé dopouštějí na zvířatech. Dokument je rozdělen na několik částí:

  1. domácí mazlíčci – problematika množení psů, jejich nezvládnutí, odchyt a utrácení
  2. jídlo – hospodářská zvířata, kruté zacházení, které musí mnohokrát snášet, cesta na jatka
  3. oblečení – utrpení zvířat, která jsu odsouzena k zabití, abychom se mohli obléct
  4. zábava – kruté zacházení a přežívání zvířat v některých cirkusech, týrání zvířat při rodeu
    a v koridě
  5. věda – kruté a kolikrát nesmyslné a nepotřebné týrání zvířat pro vědecké či dokonce
    kosmetické účely

Záběry v tomto dokumentu byly pořízeny skrytou kamerou, doposud nebyly nikde jinde uveřejněny. Tento dokument jsem shlédla na několikrát, nebyla jsem schopná dívat se na něj v kuse. Musela jsem jej vypínat, odcházet od obrazovky, pouštět si chvílemi nějaké veselé seriály. Ale dodívala jsem se. Musela jsem, musela jsem vidět a slyšet vše, co v tomto dokumentu zmiňovali, abych mohla jejich informace používat v diskuzích s věčnými kritiky, kteří do mě neustále rýpou – proč zvířata? Vždyť přece necítí a jsou podřadná... Pokud máte pocit, že zvířata nic necítí, podívejte se na tento dokument. Křik těch nevinný tvorů už z hlavy nevyženete...



V současnosti probíhá holokaust. Tak, jak probíhal na lidech během 2. světové války, podobné věci se dnes dějí na zvířatech. Jen o nich mluví a snaží se jim přecházet hrstka lidí; většina o nich mluvit ani slyšet nechce... A nyní si zde dovolím přidat komentář, který mě zaujal při čtení postřehů k tomuto dokumentu na ČSFD. Tento komentář vložil uživatel Shadwell: „Tvrdím, že krutost lidí ke zvířatům dalece převyšuje zvěrstva válečných konfliktů, protože ty jsou minimálně rehabilitovány, kdežto zvířata žádný Schindlerův seznam nemají. A sami od sebe se ničeho dovolat nemohou. Systém nezmění.“

Oficiální stránky tohoto dokumentu jsou zde http://www.earthlings.com/ Můžete se tam podívat jak na trailer, tak na celý dokument.


Vaše night.shine

1 komentář:

  1. Tenhle dokument mám stažený a už nějakou dobu se na něj chystám. Jen se nedokážu odhodlat...

    OdpovědětVymazat