14. 2. 2013

Relax pro psy - masáže

Další článek ze série "O psech se psy". Dnes na téma velmi příjemné, když máme toho Valentýna ;)

Nejen lidé, ale i zvířata mají velmi rádi dotek. Člověk se rád mazlí s jiným člověkem, také psi si rádi v rámci smečky dokazují různými gesty a dotyky náklonnost. A sami víte, že člověku dělá velmi doře, když hladí psa, kočku nebo jiné zvíře. Dotek a hlazení zvířete, to je pro člověka uklidňující činnost. Vědci zjistili, že hlazení psa nebo kočky nám pomáhá relaxovat, uklidňuje nás, tiší naše úzkosti, snižuje hladinu stresových hormonů. Četla jsem také článek o tom, že lidé, kteří se během zkoušek mazlí s pejskem a hladí ho, jsou klidnější a lépe se jim díky tomu učí (a to můžu potvrdit) :)

Proto také vznikl obor canisterapie, což je vlastně léčba dotekem a léčba za pomocí pejsků (samozřejmě jsou i léčby pomocí koček, koní, apod.). Protože i člověk, který je nemocný ať už psychicky nebo fyzicky se uklidní při doteku a vycítění klidu zvířete. například autisté v mnoha případech nesnesou dotek člověka, ale pejsky by umazlili.

Ale nejen lidem dělá dobře dotek, nejen oni si užívají hlazení. Také psi (i kočky) si vyžadují doteky, hlazení. A za to,co pro nás dělají, si to určitě zaslouží.

Nechci vás tady navádět, abyste se po přečtení tohoto článku pustili do úporné masáže vašeho pejska. Pokud nemáte cit na masáž, mohli byste mu spíše ublížit. Jestli si nevěříte, můžete se přihlásit do kurzu masáží a relaxu pro pejsky, které najdete v nabídkách na internetu.

Pokud budete ale jemnou masáž vyzkoušet, mám pro vás pár návodů a tipů :)

Pro začátek:
Pejsci nemají moc v lásce hlazení po hlavě a po kohoutkové oblasti (nemusí to být u všech). Je to tím, že psi ve smečce nebo při náhodném setkání, si tak vyjadřují nadřazenost. Proto většina psů nesnese, když ho chce cizí člověk pohladit po hlavě. Bere to jako gesto nadřazenosti. Nemusíte se těchto míst při hlazení psa vyhýbat, pamatujte, že vy jste "alfa" ve smečce a pes by to měl 100% respektovat.
Pokud tedy pejska chcete hladit po hlavě a on vykazuje nervozitu, odměňujte hlazení po hlavě pamlskem. Neokřikujte ho, nebuďte protivní, nevykazujte známky agrese. Agresí se vůdcovské postavení nezískává :)

Začněte hlazení nebo velmi jemnou masáž vašeho psa tím, že si sedněte na zem a pejska si zavolejte. Může si k vám lehnout nebo sednout. Pokud si nejdřív sedne, začněte mu jemnými krouživými pohyby masírovat oblast krku a hrudníku ze spodní strany. Mnoho pejsků to miluje, je to příjemné. Můžete i v oblasti hrudníku pejska škrábat, určitě mu to bude příjemné.

Většina pejsků se během začátku masáže nebo hlazení svalí k zemi a lehne si, buď na bok nebo se vyvalí na záda a nastaví bříško. Pamatujte, že vystavení břicha, nejchoulostivější části těla, na jejíž části je pes bezbranný, je gesto nejvyšší podřízenosti. :) Přejděte krouživými pohyby na přední končetinu, masírujte jemně a nemačkejte příliš. hodně pejsků zase nemá v lásce dotýkání předních pacek. Proto se nelekejte, když bude cukat, pokud mu to bude opravdu nepříjemné, zkuste hlazení s pamlsky nebo packy vynechejte.

Krouživými pohyby pokračujte po hrudníku, po páteři, přes zadní končetinu až k ocasu.

Nemusíte se bát jemně přitlačit, vyzkoušejte si sílu a sobě a pocítíte, jaký tlak můžete vyvinout. Pokud máte doma pejska obra, můžete vyvinout tlak větší než na malou čivavu.

Když vám pejsek sám od sebe nastaví nějakou část těla, masírujte ho tam, kde se mu to líbí. Po krouživých pohybech můžete přejít k pohybům, které vypadají, jako když hněte těsto :) Zase to nepřehánějte s tlakem, ať pejskovi neublížíte. A takto projděte zase celé tělo. Jestli si váš hafan nechá sáhnout na ouška a halvu, můžete promasírovat i hlavičku.

Vy nejlépe víte a máte vypozorované a odzkoušené, na kterých částech těla si váš pejsek hlazení užívá.

Můj Tobi nedá dopustit na masáž svalů v oblasti páteře a v oblasti krku hrudní kosti u rukojeti hrudní kosti.

Pamatujte, že masáže a hlazení uklidňuje nejen vás, ale i pejsky. Proto pokud máte doma pejska, který je bázlivý nebo vyznačuje známky agrese, nervozity, je velmi dobré praktikovat takové mazlící sezení denně. Psa to uklidní a uvolní. A stejně tak i vás.

Pro názornost, jak může taková masáž vypadat vám přikládám odkaz na video s Victorií Stilwell. Jen vás poprosím, abyste nezkoušeli sami doma bez konzultace s veterinářem nebo člověkem, který má praxi s masážemi, natahování a protahování končetin a páteře, které na videu uvidíte. Mohli byste pejskovi nechtěně ublížit a vyvolat v něm právě strach z masáže nebo dotyku celkově.







Hezkého Valentýna :)

night.shine


Žádné komentáře:

Okomentovat