27. 2. 2013

Než si domů přivedeme štěně...

Dnes článek o tom, co vše je dobré vědět a pořídit si, než si domů přivedeme nového psího kamaráda. Zaměřím se hlavně na pejsky s průkazem původu, v dalším článku se bud věnovat pořízení si pejska z útulku.


Souhlas rodiny
První, na co je dobré pamatovat, aby pejsek přišel do příjemného prostředí je to, že s pořízením štěněte musí souhlasit celá rodina. Je velmi nezodpovědné vzít si pejska někomu na truc. Jsou z toho hádky a problémy ve vztazích a toto napětí a špatné vibrace, které se šíří domem či bytem, mohou velmi negativně ovlivnit vašeho pejska. Proto pokud chcete pejska, musí to být rozhodnutí všech.



Výběr plemene
Když už jste se shodli na tom, že si pejska vezmete, sedněte si nad atlasem psů a studujte. Sepište si s rodinnými příslušníky nebo s partnerem, se kterým si pejska pořizujete, jaké chcete plemeno. Pokud se domluvíte na plemeni, sežeňte si knihy, podívejte se na diskuze na internetu, obvolejte a obepište chovné stanice, aby vám poradily, jak se pejsek chová, jaký je jeho charakter.

Toto je velmi důležité, protože pokud se vám líbí německý ovčák, ale jen proto, jak vypadá a přivedete ho do rodiny, která je pohodlná a málo aktivní, může se stát, že vám pejsek časem zdemoluje byt, protože nebude mít dostatečnou fyzickou a psychickou aktivitu a bude se nudit.

Proto zvažte, jestli chcete pejska "gaučáka" nebo chcete aktivního psa, psa na hlídání, psa na sporty. Pokud  jste sami spíše "gaučový" typ, vemte si menšího pejska z řad společenských plemen (čivava, bišon). Ale zdůrazňuji, že i tato plemena potřebují pohyb, potřebují výchovu a vedení, potřebují zaměstnat. Každý pes se potřebuje hýbat. Společenským pejskům stačí třeba kratší procházky a doma pár minut na výcvik, nějaká hra na uvolnění a jsou spokojení. Ale samozřejmě i s těmito pejsky můžete navštěvovat cvičáky, skládat s nimi zkoušky z poslušnosti, chodit s nimi na agility a podnikat různé výlety. Nebudou zvládat třeba tak obrovskou fyzickou zátěž jako větší plemena, ale nuda s nimi určitě nebude. Mnoho dnes společenských plemen bylo původně vyšlechtěno např. k lovu potkanů a krys, takže výdrž určitě mají :)

Pokud chcete s pejskem absolvovat výcviky ve služební kynologii a máte na to čas a nadšení, pořiďte si německého ovčáka, dobrmana, rotvajlera, pitbulla a jim podobná plemena. Z takových pejsků budete mít skvělé obranáře a hlídače a přesně tito pejsci potřebují jak psychickou, tak fyzickou zátěž a to téměř neustále.

Dále si můžete pořídit pejska loveckého, na to jsou perfektní ohaři, teriéři (a to jak malí, tak velcí), retrieveři. S nimi budete ale také muset hodně chodit po venku a bavit je. Ať už loveckými výcviky nebo aportováním, vymýšlením různých her a činností, apod.

Charakter psa
Zabývejte se také charakterem psa. Jsou plemena, která člověka berou, ale moc ho nepotřebují k životu (např. kavkavzský ovčák, který byl vyšlechtěn pro hlídání a bránění stád). Nechci tím říct, že by člověka úplně ignoroval, ale jsou to psi s osobností a pokud s nimi chcete žít, musíte kázat, že vy jste vůdce smečky. takoví pejsci nebudou nikdy moc ochotně skákat přes překážky nebo hopsat šíleně za míčkem, ale skvěle vás budou hlídat a budou věrnými společníky. Někteří psi, kteří byli v minulosti vyšlechtění pro boj s jinými psy nebo byli používaní pro boj s jinými zvířaty, mohou být vůči jiným psům nebo zvířatům dominantní. Zvažte i tuto možnost, pokud máte doma již jiné zvíře. I takoví pejsci mohou bez problémů žít ve smečce, ale musíte jim dát jasná pravidla a vedení. Pamatujte také třeba na to, že pokud bydlíte v panelovém domě, kde jde slyšet přes 4 stěny povídání si sousedů, nikdo nebude nadšený z uštěkaného teriéra, který má v povaze hlásit vše (pro něj) neobvyklé :)

Umístění psa
Popřemýšlejte také nad tím, jestli máte pejska, který bude v bytě nebo pejska, který bude venku. Určitě nemůžete strčit do kotce takového pitbulla nebo staforda, který by kvůli krátké srsti brzy umrznul. Stejně tak bude například malamutovi nebo již zmíněnému kavkazákovi lépe na zahradě, kde bude mít svoji boudu, kam se bude moc jít v klidu prospat, v létě v ní nalezne úkryt před sluncem. Nemyslete si, že kotec s boudou pro psa je týrání. Některým plemenům to tak nejlépe vyhovuje. A pokud nejsou v kotci celý den zavření, mají pohyb po zahradě, procházky a pozornost pána, jsou nejspokojenější a naplnění.

Finance
Kromě časových možností a umístění pejska, zvažte také finanční stránku. Velký pes toho více sní, v období dospívání jej musíte krmit speciální stravou nebo speciálními krmivy. U opravdu velkých plemen musíte chodit na vyšetření DKK, musíte pro pejska zajistit kloubní výživu. Také pytel krmiva, vydrží u malého plemene delší dobu, než pytel u velkého plemene. Je lepší také počítat, že váš pejsek může onemocnět. Můžeto být třeba jen maličkost, ale léčba některých nemocí vás může přijít na několik tisíc. A utracení není vždy vhodné a pro mě je to jen zbavování se "problému". Proto si musíte uvědomit, že sjte za psa zodpovědní v jeho zdraví i nemoci a pokud nemáte prostředky nebo nejste ochotni do léčby psa nic investovat, nepořizujte si ho. Pro psa, který onemocní a vy ho proto necháte utratit nebo ho vrazíte do útulku, je to zrada...

Pokud jste vše zvážili, máte jasno v plemeni, v umístění, máte vybranou chovatelskou stanici už nebudete potřebovat mnoho.

1) pelíšek - pokud je pes v bytě, je určitě dobré mít, aby měl své místo, kam mu nikdo jiný nemůže, kam si  může jít odpočinout
2) miska na jídlo a pití
3) krmivo pro pejska - opravdu kvalitní chovat. stanice vám poradí, které granule kupovat, jak pejska krmit; nejprve budete krmit stejnou značkou, kterou dostával pejsek u původních majitelů, potom budete moc postupně přejít na značku, kterou si vyberete (pokud vybíráte granule, doporučuji super-prémiová krmiva s co nejmenším obsahem obilovin - pes není králík - a jiných srágor)
4) obojek, postrojek, vodítko - kupte si za začátku pevné vodítko, lépe se na něm pejsek učí chůzi u nohy, natahovací vodítka nedoporučuji u velkých plemen a u psů s obojkem, neustálý tlak a tah způsobuje, že pes více na vodítku tahá
5) náhubek - pokud budete cestovat veřejou dopravou nebo jste v městě a pejska budete pouštět na volno; přepravka - pro menší pejsky, kteří tak nemusí mít ve veř. dopravě náhubek, hodí se také v autě
6) hračka - je fajn, když dáte hafanovi nějakou hračku, kterou si získáte jeho pozornost a zmenšíte tak jeho počáteční smutek po domově a původní smečce, hrou se uvolní napětí a odplaví smutek a lépe
se tak provalí zdi mezi vámi a pejskem
7) pamlsky na pochvalu - doporučí vám chovatel, já mám dobré zkušenosti se sušeným masem a psími piškotky (pokud nechcete mít plné kapsy drobků, kupte si pamlskovnici)
8) očkovací průkaz, pejskův rodokmen - dostanete od chovatele
9) mějte již před příjezdem pejska vybraného veterináře, ptejte se známých, čtěte reference v diskuzích, zjistěte si kontakty a také kontakty na ambulance, které jsou vás ochotné přijmout i o půlnoci
10) voliéra s boudou - pokud budete mít pejska venku, můžete se podívat jak by měla správná bouda vypadat a kolik měřit, můžete se mrknout například tady


A pamatujte, to nejdůležitější je trpělivost, výchova, láska, pozornost a NIKDY nesmíte zapomenout sáček na hovínka ;o) Mnoho lidí nemá pejskaře rádo právě kvůli neposbíraným výkalům a zaneřáděným chodníkům. Pejska si berete a přebíráte za něj plnou zodpovědnost. Součástí toho je i uklizené hovínko.

Přeji vám hodně krásných chvil s vašim pejskem, pokud budete mít nějaké dotazu, ptejte se tady v komentářích nebo pište na mail ladynightshine.blogspot.cz@centrum.cz nebo na zeď na mé FB stránce
http://www.facebook.com/ladynightshine.blogspot.cz  :)


night.shine



Pokud se chcete podívat jak může vypadat výbava třeba u majitele, který má flat coated retrievera, podívejte se na tuto stránku, http://flatik-fibo.webnode.cz/nase-vybava/ na které píše má kamarádka Vendula.

Žádné komentáře:

Okomentovat