23. 8. 2012

Společnost Marks & Spencer netestuje kosmetické produkty na zvířatech

Společnost Marks & Spencer splnila podmínky a získala certifikát Human Cosmetics Standard (HCS), udělovaný Britskou unií za zrušení pokusů na zvířatech (BUAV). Tento certifikát zaručuje, že žádné kosmetické výrobky ani jednotlivé ingredience nejsou testovány na zvířatech. Aktuálně se to týká více než 1000 Marks & Spencer kosmetických produktů včetně toaletních výrobků.
Kosmetické produkty Marks & Spencer budou již od července t. r. označovány logem BUAV - králíčkem běžícím přes hvězdičky EU, přičemž všechny produkty ponesou toto logo do konce roku. Tento symbol zaručuje zákazníkům, že konečné produkty ani samostatné ingredience nejsou testovány na zvířatech. Dodavatelé, kteří vyrábějí pro Marks & Spencer kosmetické produkty, jsou navíc povinni dodržet tzv. "fixed cut-off date", a to počínaje 1. lednem 2006. Výrobky nebo ingredience otestované na zvířatech po tomto datu nebudou přípustné.

V České republice se tématem testování kosmetiky na zvířatech zabývá především organizace Svoboda zvířat. Koordinátorka kampaně Oběti krásy Barbora Večlová říká: "Mnoho firem o sobě prohlašuje, že své výrobky netestují na zvířatech, toto tvrzení je ale často zavádějící a může klamat spotřebitelskou veřejnost. Proto v roce 1998 vznikl Human Cosmetics Standard, který jako jediný dává zákazníkům skutečnou záruku. V ČR má zatím zastoupení poměrně málo firem s HCS, navíc jejich výrobky nelze vždy volně zakoupit, musí se objednávat přes internet. Proto jsme velmi rádi, že se Marks & Spencer, jehož kosmetika je běžně k dostání, stal další z těchto firem a rozhodl se odmítnout účast na zbytečném utrpení zvířat."

http://www.marks-and-spencer.cz
http://www.netestovanonazviratech.cz/seznam-znacek-s-hcs-hhps-dostupnych-v-cr.htm

2 komentáře:

  1. To ale není úplně aktuální informace, že? Ne, že by na tom tolik záleželo, ale už je používám minimálně rok a králíčka mají. Co je super, že stále rozšiřují sortiment :-)

    OdpovědětVymazat