11. 5. 2013

Dočasné hlídání


Do dočasného hlídání (dočasky) jsou většinou bráni psi nebo kočky, kterým se hledá domov. Vím, že si říkáte - od toho jsou útulky, aby poskytly dočasný "domov" pro tato zvířata. To je sice pravda, ale realita bývá velmi často úplně jiná.

Jako příklad vezmu svou vlastní zkušenost z dočasného hlídání. A začnu obšírně...

Náš Tobi je z útulku OZ Túlavá labka, který se nachází v Banské Štiavnici, tedy na Slovensku. Na Slovensku panují, co se zvířat týče, úplně jiné poměry, než u nás v ČR. Zvířata tam jsou mnohými brána jako věc. Je tam možnost utratit psa bez mrknutí oka. Tento fakt, že se tam zvířata takto utrácejí, to beru hlavně jako kolaps a neschopnost slevenských veterinářů, protože zdravý pes v nejlepších letech, kterého přivede majitel k veterináři s tím, že ho chce nechat utratit, takového člověka by správně měl veterinář "vyhodit proskleným oknem". Proč? V zákoně je totiž paragraf, který říká, že zvíře je možno utratit až tehdy, kdy se majitel prokáže tím, že zvířeti hledal náhradní domov. Je to velmi smutné, že veterinář klidně utratí zdravého psa, shrábne peníze a zavolá si do čekárny "další"... (Pro porovnání - když přijdu k našemu veterináři, tak mě přivítá milá cedulka, která upozorňuje, že zdravé zvíře se v této ordinaci nikdy neutratí, takže to nemají majitelé ani zkoušet) Neříkám, že na Slovensku jsou všichni veterináři takoví, to určitě ne. Jsou veterináři, kteří spolupracují s útulky, dávají jim slevu nebo pracují na dluh, takže čekají, až si útulky najdou prostředky, aby práci veterináři splatili. Ale vzhledem k tomu, jak kolikrát áhadně mizí psi z některých karanténních stanic, aniž by měli jakoukoliv lhůtu pro to, aby se jim našel domov, je to opravdu do nebe volající.

A dostávám se k podstatě článku. Mnoho útulků vedou na Slovensku dobří lidé, dobrovolníci kteří se však nemohou roztrhnout a vzít si k sobě 50 psů. Takže se často hledá dočasné hlídání pro pejsky a kočičky, aby se třeba mohlo uvolnit místo pro dalšího psího nebo kočičího bezdomovce.
Tak se k nám dostala Škorica z OZ Túlavá labka :)
Byla to fenka, kterou nějaká "hodná" lidská duše vyhodila z auta a odjela. Když mi kamarádka přeposlala její fotografii, věděla jsem, že ji vezmu i vzhledem k tomu, že v té době bylo v útulku přeplněno.

Škoricu jsem přejmenovala na Angie a byla u nás skoro 4 měsíce. Během té doby jsem jí začala cvičit, socializovat s ostatními psy, lidmi, naučila se hygienickým návykům, začala jsem jí učit samotě. Mezi tím jsme jí hledali nový domov, který nakonec našla u Rožnova pod Radhoštěm. Do nového domova šla socializovaná, naučila se čistotě, naučila se u nás vycházet s kočkami, naučila se u nás sdílet domov s dalším pejskem :)
Mnohem lépe se hledá domov pejskům, kteří jsou naučení žít v bytě, kteří jsou naučení žít i s jinými zvířaty, kteří jsou naučení na jízdu autem, zvyklí na ruch města. Kdybychom ji nevzali z útulku, mohla tam být klidně dodnes.







Jeden z mnoha případů.

Někteří lidé jsou striktně proti dočaskám, protože podle nich je to zametání se psem. Říkají, že je lepší, aby byl pes v útulku a šel rovnou do nové rodiny, než aby šel do dočasky a potom zae do další rodiny. Že se tak vytváří zmatek v pejskově hlavě a on neví, kam patří. Ano, je pravda, že pes může chvíli smutnit, stejně tak jako smutní štěně, které se dostane do nové rodiny, kam ho přinesou po odebrání matce. Ale psi si velmi rychle zvyknou na novou smečku, když se jim dostane pozornosti, zaměstnání v podobě výcviku a výchovy a hlavně lásky. Když bude mít pes novou stabilní smečku = novou rodinu, nebude mít problém zapomenout na to, že byl kdysi na 3 měsíce kdesi v Brně na dočasce.

Hlavně pro mě je důležitější zachránit zvířete před utracením, než přemýšlet nad tím, jestli mu na pár dní neudělám v hlavě zmatek. Možná to zní neosobně, ale je to tak.

Důvody, proč jsou brána zvířata na dočasku jsou:
- útulkáči jsou po operaci a potřebují klid a péči pro zotavení
- fenky/kočky, které jsou březí a potřebují klid pro porod a výchovu mláďat
- špatný psychický stav psa, který nezvládá pobyt v útulku (buď kvůli velkému množství psů nebo kvůli teplotnm podmínkám, takoví pejsci psychicky strádají, nežerou, umírají)
- do dočasného hlídání se berou velmi často malá štěňata, kterým v útulcích, ale hlavně v karanténních stanicích hrozí nákaza nemocemi (parvovirózou, apod.), během zimy jim hrozí podchlazení, umrznutí
- do dočasného hlídání se berou pejsci, aby se uvolnilo místo pro dalšího pejska, který se třeba toulá po městě a hrozí mu odstřel nebo to, že ho srazí auto
- berou se také právě tuláčci, kteří se nevejdou do útulku
- pejsci/kočky velmi staří a nemocní, kteří se berou z útulku na dožití

Jsou útulky, které hradí náklady spojené s držením pejska (hradí krmivo, veterinární ošetření), jsou ale útulky, které si to nemohou dovolit, proto hradí náklady dočaskář.

Proč tento článek píši. Jednak pro vysvětlení tohoto pojmu, protože se mě často lidé ptají, co je to "DO", které se jim občas ukazuje u pejsků z útulků (hlavně u těch slovenských)
Teď už budete vědět, že DO = dočasná opatera (dočaska) :)
A také budete vědět, že je občas opravdu potřeba přidat ruku k dílu, otevřít srdce a třeba během zimy, když je venku - 15°C a vy máte v bytě nebo v domě volný kout, kam by se vešel na pár měsíců pelech a 2 misky, že byste ten kout mohli nějaké třesoucí se a mrznoucí psí nebo kočičí dušičce darovat. Protože vy se před těmi mrazy schovat můžete, vy si můžete obléct teplejší oblečení, můžete si dát čaj a nakonec pozorovat ty mrazy z okna a kochat se jaké obrazce vám to tvoří na oknech. Ale věřte, že útulkáčci se nemají možnost schovat, nemají možnost se zahřát teplejší bundou nebo teplým čajem. Oni nemají v mnoha případech ani možnost zahřát se aspoň pohybem, protože jsou 24/7 zavření v kotci.

Přemýšlejte o tom. A když už nemáte to místo nebo čas, abyste si vzali pejska na dočasné hlídání, popřemýšlejte, jestli si opravdu musíte koupit novou bundu, "protože ta moje už je úplně out" nebo jestli opravdu potřebujete nové zimní boty. Za ty peníze byste totiž mohli koupit třeba 2 psí oblečky, mohli byste přispět na slámu, která by se dala běham zimy pejskům do boudy nebo byste mohli koupit kobereček, kterým by se bouda dala zaizolovat.

Na stránce FB jsem našla krásný plakát, na němž stojí:
 ADOPTUJ - když nemůžeš adoptovat - DOČASKUJ - když nemůžeš dočaskovat - SPONZORUJ - když nemůžeš sponzorovat - ŠIŘ OSVĚTU - když nemůžeš šířit osvětu - SDÍLEJ

Proto každému, kdo vám bude tvrdit, že pro ty ztracené duše nemůže udělat nic, protože nemá čas nebo má tunu vlastních problémů, tomu člověku můžete dát hned 5 možností, jak by mohl pomoct. Ono totiž kolikrát 1 kliknutí na facebooku nestojí nic, jen vteřinu času. A ta vteřina může potom dát šanci na opravdový domov nebo záchranu života zvířecí duši.

night.shine







1 komentář: