3. 4. 2013

Očkování psů I. - základní vakcinace

Dnes mám pro vás článek, který by pro pejskaře neměl přinést žádnou novinku a pro budoucí pejskaře by mohl být inspirací, stejně jako článek o odčervení psů (a koček).

Proč očkovat?

Očkování u psů je velmi důležité, protože v poslední době se množí výskyty infekčních a smrtelných nemocí. Kvůli problematice množení a potulných psů se velmi snadno šíří nemoci jako je např. parvoviróza, která při absenci veterinární péče končí smrtí štěňat (zemřít na ni však také může i dospělý pes).
Veterinář připravuje vakcínu pro vašeho psa podle toho, kolik váží, v jakém prostředí se vyskytuje.

Existují základní typy vakcinací, které při pravidelné prohlídce dostanou všichni pejsci. Jsou však také injekce speciální, které se aplikují většinou na přání majitele pejska. O nich napíšu v dalším článku.

Vakcinace u štěňat

Kvalitní chovná stanice neprodá pejska nidky dřív jak po 8. týdnu života.

V té době by štěně již mělo být očkováno proti těmto nemocem:
psinka - infekční virové onemocnění, postihuje dýchací, trávící, ale i nervovou soustavu psa;
             pro nevakcinovaná štěňata a štěňata potulných psů, která nejsou pod lékařským dozorem, končí
             smrtí
parvoviróza - nemoc způsobena parvovirem, nejnebezpečnější nemoc štěňat; napadá trávící soustavu,
                     vyvolává silné průjmy, může být smrtelná i v případě léčby
infekční hepatitida - infekční zánět jater
infekční laryngotracheitida - vysoce nakažlivý zánět hrtanu, průdušek (známý pod lidovým názvem
                                               "psincový kašel")
parainfluenza - postihuje horní cesty dýchací, velmi rychle přenosná a šířitelná nemoc
leptospiróza - nemoc postihující játra, ledviny, přenosná na člověka

Proti těmto nemocem se očkuje mezi 6. a 9. týdnem života štěněte, přeočkování následuje po 3 - 4 týdnech.
Mezi 3. - 6. měsícem života následuje povinné očkování psa proti vzteklině.

Nemusíte mít obavy, že byste přišli s malinkým štňátkem k veterináři a on vytasil 6 injekcí a postupně by je do pejska vpravil :)
Tyto vakcíny se podávají namíchané v jedné dávce, můžete si tak potom přečíst v očkovacím průkazu psa, že dostal vakcinaci DHPPiL (jedná se o takzvanou sdruženou vakcínu a počáteční písmena znační jednotlivé vakcíny proti nemocem: psinka D, hepatitida H, parvoviróza P, parainfluenza Pi, leptospiróza L). Plně imunní proti výše zmíněným nemocem je potom pes/štěně 7 - 14 dní po očkování.



Určitě je dobré nepodceňovat očkování štěňat, ale ani dospělých psů. Není povinnost přeočkování vztekliny každý rok, vyrábí se již vakcinace pro vzteklinu, které se dávají pejskovi co 2 - 3 roky (o tomto se poraďte se svým veterinářem, aby se nestalo, že dostane váš pejsek každý rok vakcinaci tak, že za 2 roky bude mít v sobě látek proti vzteklině jako normální pes za 6 let...)
Až budete s veterinářem mluvit, klidně se ho zeptejte, jaké očkování pejskovi dává a proč. Načtěte si a kontrolujte, věřte, ale starejte se. Nebuďte vůči psovi neohleduplní.

Setkala jsem se s takovým přístupem. Veterinář dal naší fence vakcinaci při přeočkování s tím, že nemusí 2 roky chodit, že je to novinka a vydrží 2 roky. Naše fena onemocněla a u dalších 3 veterinářů jsme dostali potvrzení, že žádná taková vakcinace kromě vztekliny není. Proto pokud se vám něco nezdá a váš veterinář vám tvrdí věci, které se vám až tak nelíbí, nebojte vzít vašeho pejska k jinému lékaři na kontrolu.

Vedlejší účinky

Jediné vedlejší účinky, které jsem pozorovala na našich psech je trošku větší únava den po očkování. Je také důležité, aby měl pes po vpravení vakcíny klidový režim 1 - 2 dny. Někdy ůže následovat apatie, nechuť k jídlu. Pejska do jídla nemusíte nutit, důležitý je v tomto případě hlavně klidový režim s dostatkem vody. Samozřejmě, že pejskem může na procházky, důležité je však vyhnout se přehnaným výkonům.
Pokud váš pes bude apatický a bez zájmu více jak den, poraďte se s lékařem. Vzácně se, stejně jako u lidí, může vyskytnout nesnášenlivost dané vakcíny, proto se pejskovi při příští návštěvě podá jiná značka vakcíny. V místě vpichu můžete také nahmatat bouličku, ta se vyskytuje velmi často a sama většinou zmizí.

Kdy psa očkovat a kdy ne

Každé očkování musí předcházet klinické vyšetření od veterináře. Poslech, prohmat, zvážení, měření teploty.
Pokud pes vykazuje známky nemoci, nesmí mu být vakcína vpravena. Pokud má být pes očkován, ale je nemocný a bere antibiotika, nesmí být očkován. Očkování po léčbě se doporučuje 2 týdny po ukončení léčby léky a opět při plném zdraví psa.

Pokud přijdete na očkování a veterinář se natáhne bez prohlídnutí psa po injekci, odmítněte vakcinaci bez prohlídky.

night.shine

Žádné komentáře:

Okomentovat