23. 1. 2013

Rady pro začínající vegetariány a vegany

V tomto článku se zaměřím na vegetariánství a veganství pro začátečníky. Já sama jsem vegetariánka, proto budu u veganství vycházet pouze z načtených informací a to jak z těch pozitivních tak i negativních. Vegetariánství a veganství totiž při neznalosti nemusí přinášet pouze pozitiva. Přechod na tuto stravu nesmí být skokem do neznáma. Nesmí to být šok, kterým si zhuntujete masem zničené tělo ještě více. Pokud se tedy někdo vrhne do veg stravy po hlavě bez přemýšlení, může to sním skončit velmi špatně. Způsob tohoto stravování musí být pro tělo a mysl v konečném důsledku přínosem a osvěžením. Tak se mrkněme jak na to :)

Vegetariánství
Vegetarián je člověk, který jí živočišné produkty, ale vyhýbá se masu. A to včetně rybího masa. Nevěřte nikomu, kdo říká, že ryba není maso. Podstatou nejezení masa je odmítnutí jíst zvířata. Takže pokud o sobě říkáte, že jste vegetarián a jednou za čas si dáte rybu, tak vegetarián nejste (jste pescetarián). Stejně tak, pokud o sobě říkáte, že jste vegetarián, ale nevadí vám sníst maso, když už vám ho tedy přinesli na stůl - znovu - nejste vegetarián (jste flexitarián).

Vegetariáni jsou rozděleni do několika skupin:
> laktoovovegetariáni: jí vajíčka, mléčné produkty
> laktovegetariáni: jí pouze mléčné produkty
> ovovegetariánství: jí vajíčka, ale nekonzumují mléčné výrobky

Vegetariáni tedy mohou konzumovat z živočišných produktů mléko a výrobky z něj, vajíčka a také med (ten například nekonzumuje většina veganů). Vegetariáni by však měli odmítat kožené věci (oblečení, nábytek) a jiné věci, které stály život zvířat, mj. také testovanou kosmetiku.

Veganství
Veganství je tzv. přísné vegetariánství. Vegané nekonzumují žádné živočišné produkty, ani mléko, ani vejce nebo dokonce i med. Vegani nepoužívají kožené věci, testovanou kosmetiku.

Vitamíny nezbytné pro tělo
Pro vegetariány je výhoda, že konzumují živočišné produkty, hlavně vajíčka, ta totiž obsahují vitamín rozpustný ve vodě, tzv. B12 (kobalamin). Tento vitamín je pro tělo nepostradatelný a je nutno jej pravidelně doplňovat. Nejvíc se vyskytuje v mase, hlavně v játrech a je velmi důležitý pro udržení krvetvorby. Nejčastěji vzniká bakteriálním střevním kvašením.
Nedostatek tohoto viamínu má za následek smrt. Způsobuje totiž nemoc zvanou percinósní anémie (anémie = chudokrevnost).
Pravidelná konzumace mléčných výrobků a vajec je dostačující pro doplnění B12. Ale pokud jste vegan a tento vitamín nedoplňujete v podobě např. kvašených výrobků (B12 vyrábí některé druhy bakterií při kvašení), nemáte jinou šanci, než si koupit potravinový doplněk s tímto vitamínem v podobě pilulek. B12 totiž NEBYL prokázán ve vyšších rostlinách. Možná vás napadá, jak tedy býložravci (např. gorily) tento vitamín získávají? Odpověď je: z broučků a housenek, které sní společně s listy a rostlinnou stravou. A takoví králíčci, ti občas pojídají své výkalyy a díky tomu podporují vstřebávání B12.  Dokonce ani mořské řasy, o kterých některé stránky tvrdí, že obsahují B12 vám B12 nedodají, protože obsahují neaktivní formu tohoto vitamínu.
Na druhou stranu obsahují mořské řasy velké množství železa, takže je určitě dobré si je jednou za čas dopřát (jsou vhodné hlavně během menstruace).

Doplňování B12 je proto největší úkol pro vegany a vykřičník číslo 1 :)

A nyní seznam daších důležitých vitamínů, které musíme přijímat:
vitamín A > obsažen v mléčném tuku, jako provitamin v mrkvi; zajišťuje kvalitu vidění, tvorbě bílkovin; nedostatek = šeroslepost, slepota, ucpávání vývodů žláz, postižení zubů
vitamín D >vaječný žloutek, malé množství přijímáme kůží pomocí slunce; řídí metabolismus vápníku a 
                 fosforu; nedostatek = měknutí kostí, u dětí křivice
vitamin E > obilné klíčky; podporuje činnost pohl. žláz; nedostatek = gestační poruchy
vitamin K > listová zelenina, kvasnice; tvorba protrombinu (sráží krev);nedostatek = krvácivost

vitaminy B (B1, B2, B5, B6,) > obiloviny, mléko, kvasnice, hrách, vejce, obilné klíčky, luštěnin;
                                                nedostatek = palčivost těla, únava, poruchy sliznice
kyselina listová > listové zeleniny; udržení krvetvorby
vitamin C > syrové ovoce a zelenina; nedostatek = únava, snížená odolnost proti vir. onemocněním, krvácení
vitamín H (biotin) > kvasnice; nedostatek = záněty kůže, únava, deprese, nechutenství
vitamín PP > kvasnice, houby; klíčový pro syntézu RNA a bílkovin; nedostatek = záněty, sešlost těla,
                   poškození mozku

Zde vidíte ty nejdůležitější vitamíny pro tělo nezbytné. Výskyt těchto vitamínů jsem volila změrně pouze vegetariánsko/veganský, aby bylo vidět, že není třeba se obávat nedostatku. Jediným problémem může být vitamín D a již zmiňovaný vitamín B12!

Záleží jak na kvantitě tak i na kvalitě přijímané potravy. Proto v dnešní době chemických postřiků, umývejte pořádně rostlinné potraviny nebo z nich loupejte slupku.

Dále musíme přijímat v dostatečném množství:
sacharidy > zdroj energie, přijímány ve formě polysacharidů; rýže, pečivo, cereálie, ovesné vločky
tuky > rostlinné oleje, avokádu, vlašské ořechy, lněný olej!!!! (doplňuje polynenasycené mast. kyseliny)
bílkoviny > luštěniny, mandle, arašídy, semínka (slunečnice, dýně), mléčné výrobky, vajíčka
voda, minerální látky

Než se člověk vrhne do vegetariánství a veganství, měl by určitě mít něco o tomto stylu života načteno. Není to ze začátku jednoduché, ale stojí to za to.

Lidé, kteří nechtějí dělat kompromisy a okamžitě se vrhnou na veganství, ať si hlídají dostatek vitamínu B12 a D. Pokud si nebudou jistí, mohou za začátku jednou nebo 2x do roka zajít na krevní odběry, kde se ukáže, které látky, vitamíny a živiny mají doplnit. Nemusíte plašit, když budete mít při prvních odběrech nižší např. B12, organismus vám nezkolabuje během měsíce :)

Vegetariáni by měly střídat dny, kdy jí mléčné a vaječné výrobky, se dny, kdy se jich vzdají. Každý den se cpát sýry, vajíčky, pečivem, to není zdravé, tloustne se po tom a pokud se člověk rozhodne být vegetariánem hlavně z etických důvodů, ale nenakupuje u malých domácích farmářů nebo v BIO potravinách, není to ani správné. Podporování velkochovů v dnešní době etické není. Navíc přemírou mléčných a vaječných produktů tloustnete a roste vám cholesterol ;o) Proto místo večeře - rohlík s vajíčkem - nachystejte si ostrouhanou mrkev, rajče, jablíčko. hrušku, cokoliv. Doplníte vitamíny, vodu, nezatížíte si střeva, nepřejíte se.


Časté chytáky
Mnoho začínajících vegetariánů a veganů, kteří se moc nezajímají, ale chtějí to zkusit nebo to prostě pro ta zvřata udělají, ať to stojí co to stojí, neví některé věci :)

> želatina v cukroví, zákuscích, bonbónech je dělaná z jatečního odpadu a to sice z koster zabitých zvířat (může se skrývat pod názvem E 441 - nemělo by to tak v ČR být)
> pokud jste se rozhodli být vegany, neměli byste kupovat testovanou kosmetiku (tzn. vyhněte se výrobkům komerčně známých firem jako např. L´oreal, Nivea, Oriflame, Avon, apod.), neměli byste také kupovat kožené výrobky, výrobky z kožešin mrtvých zvířat - seznam netestovaných výrobků: http://www.netestovanonazviratech.cz/seznam-znacek-s-hcs-hhps-dostupnych-v-cr.htm
> některá "éčka", i když jsou uvedena jako barviva, se vyrábí z mrtvých těl brouků, z jatečního průmyslu a odpadu (seznam éček naleznete zde)
> sója není zdravá ve velkém množství, její přehnané užívání může narušovat funkci štítné žlázy a také hormonální systém těla (i tofu se vyrábí ze sóji!)
> existují náhražky masa (robi, klaso, seitain, tempeh,...) vegetariánství a veganství proto není jen o zelenině a ovoci a o občasném obědu se sójou :)
> i když to některé restaurace směle tvrdí - smažený sýr se šunkou není vegetariánské jídlo :-D

Pokud máte strach přejít na vegetariánství, nevěříte si, začněte tím, že omezíte přísun masa a zvýšíte přísun zeleniny a ovoce. Místo masa na snídani, oběd a večeři si jej dejte jen na oběd. Hledejte nové chutě zeleniny a ovoce, dopřávejte si je jak v syrové tak ve vařené nebo pečené formě. Čtěte, hledejte, zajímejte se :) A hlavně se nenechte zvyklat hloupými, posměvačnými a urážlivými komentáři na vaši adresu.

Pamatujte, že každá změna má smysl. Ať už pro vás a vaše zdraví nebo i pro ostatní lidi.

Pokud o vegetariánství a veganství chcete vědět něco víc, můžete se mě zeptat buď tady v komentářích nebo si mě najděte na  Facebooku  a zeptejte se tam :) Ráda vám poradím, pošlu zajmavé vegetariánské a veganské recepty. A jestli se vám na článku něco nelíbí, nesouhlasíte s něčím nebo vám něco není jasné, pište, ptejte se  akritizujte. Chybami se člověk učí, ani já nejsem bezchybná a vševědoucí!

night.shine

zdroje, ze kterých jsem čerpala většinu informací o vitamínech: vysokoškolská skripta Agrochemie ČZU, Biologie pro gymnázia

3 komentáře:

  1. hezký a podnětný článek. Člověk stejně tápe, i když má nečteno, mě každá změna stála několik měsíců nervů s tím, jak jíst, jak si zaběhnout běžný jídelní režim. a taky plno přešlapů :-) Ale to k tomu asi patří. Veganství mi každopádně mnohem víc dalo než vzalo. Nejen, že nemám po každém jídle výčitky svědomí, ale jsem i mnohem vyrovnanější, klidnější, spokojenější, odezněly téměř všechny nemoci, přestala jsem užívat všechny léky a moje tělo mi děkuje. Jediné, co se mi občas připomene je astma, ale i to značeně polevilo, neboť nejsem zahleněná mlékem a mléčnými produkty. A ta občasná chuť na vajíčko nebo sýr? S tím dokážu žít :-) A věřím že i ta úplně zmizí, stejně jako ta na maso.

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem prescetariánkou už něco přes rok. Maso jíst prostě nemůžu, můj děda má statek,od mala jsem byla ze zvířaty. Zažila jsem pár zabíjaček zvířat, které jsem měla pojmenované, byli to mí kamarádi, měla jsem je pojmenované.
    Do prescetariánství jsem skočila přímo a ani nevěděla do čeho jdu. Zchudla jsem, začali mě padat vlasy a byla jsem víc unavená. Po tom co jsem je začala doplňovat jinak se toho dost zpravilo.
    Časem se chci stát vegetariánkou ze vším všudy.
    za článek dějuju :)

    OdpovědětVymazat
  3. To, že B12 neexistuje v rostlinné stravě. Ale ano, i vegani ho mohou mít dostatek a pilulky nejsou jediné řešení. Tzv. Fortified foods. Například zpracované tofu nebo cereálie jsou jeho příkladem. Viz: https://www.vegansociety.com/resources/nutrition-health/vitamins-minerals-and-more/vitamin-b12-your-key-facts nebo http://www.veganhealth.org/b12/vegansources.

    OdpovědětVymazat