3. 4. 2012

Kosmetika testovaná na zvířatech

Vegetariánství a veganství jde ruku v ruce s pohlížením na další aspekty zvířecího života. Není to jen o nejezení masa nebo živočišných produktů celkově, ale také o nahlížení na ostatní problémy, které sužují zvířata v dnešní době. Je to o touze zabraňovat těmto příšernostem a informovat o nich veřejnost, která chce být častokrát z pohodlnosti slepá k těmto problémům.


Dnes se zaměřím na kosmetiku a časem půjdu dále (jídlo, pití, zábava, ZOO, cirkusy apod.). Pokud se vám zdá, že to přeháním, opusťte moji stránku a články nečtěte, víc vám poradit nemůžu :)

Tak tedy kosmetika. Jak ta může souviset s týráním zvířat? Však to přece spolu nemá nic společného. To se mi mnoho lidí kolem mě snaží často namluvit. Přála bych si, aby ti lidé, kteří mě přesvědčují, že kosmetika a týrání zvířat jsou věci, které spolu nesouvisí, měli pravdu... Ale v mnoha případech je pravda, bohužel, jiná.

V České republice platí zákaz testování kosmetických produktů a složek pro kosmetický průmysl od roku 2004. Pro mnoho dalších zemí v EU platí stejná pravidla, ovšem s mnoha výjimkami. Zákaz v mnohazemích EU neplatí pro testy jako jsou toxokinetika, toxicita po opakované dávce a reprodukční toxicita (vysvětlím níže). Zákaz testování kosmetických výrobků platí např. v Nizozemsku, Německu a Rakousku. Tato skutečnost však nezabraňuje tomu, aby v těchto zemích nebyly takové výrobky k dostání. Takže kdekoliv v ČR, v jakékoliv drogerii můžete zakoupit výrobky, které byly testovány nebo jsou vyrobeny z testovaných látek. Mnoho výrobků vyrobených v ČR také může obsahovat testované látky, které se dovážejí a jsou testovány v jiných zemích. Zákony se dají krásně obcházet, že? Navíc, takový český vědec si také může svůj nový výrobek jet vyzkoušet na nějakém králíčkovi do země, kde to zakázáno není. Taky úžas...

Použila jsem jakási sprostá slova jako např. toxokinetika apod. Jsou to způsoby, kterými se produkty a výrobky testují. Jak se tedy ve světě testují výrobky ne zvířatech?

Mnoho lidí si myslí, že se pejskovi nebo myšce namalují řasenkou očka, rtěnkou se namaluje pusa a jdou. Říkáte, co je to za blbost? Setkala jsem se takovými lidmi, kteří si to tak představují.



Tak například test oční dráždivosti. Proč je na mnoha výrobcích (např. voňavky, šampony apod.) napsáno, že se nesmí dostat do očí? Jak vlastně výrobci vědí, že to bude sakra pálit, oko vám nateče a zarudne, když se vám tam nějaký takový výrobek dostane? Výrobci to vědí, protože mají laboratoře, kde mají stovky králíčků, kterým složky a látky nebo samotné výrobky nakapou do oka. Jen do jednoho, aby mohli porovnávat, samozřejmě. A čekají co se stane. Králíčci nemají reflex mrkání, králíčci produkují málo slz, proto látku nemohou z oček vyplavit. A tak se čeká.. Co se stane? Očko začne rudnou, svědit, pálit, otékat a zakalí se. Po 21 dnech po aplikaci (PO 21 DNECH!!!!!!) je popisováno mokvání a vznik vředů. Tak to jsou, prosím pěkně, testy oční dráždivosti. Důležité info na závěr – celá procedura je dělána tak, že jsou králíčci uvězněni, mají scvaknuté hlavy, aby se k očku nemohli packami probojovat a většinou jim nejsou dodány léky tlumící bolest. Pro zajímavost, až vám příště něco spadne do oka... Nechte si to tam a schválně jak dlouho to vydržíte.

Dalším testem je test kožní dráždivosti. To se zase nějaká látka nakape na vyholená záda, zvíře se scvakne, aby se nemohlo látky zbavit nebo ji setřít a zase se čeká. Po nějaké době jim začne kůže rudnou, mokvat, praskat apod.

Test teratogenity je test, při kterém se během 10 dní vpravuje látka do plodu březí samice, po 10 dnech je samice usmrcena, plod vyjmut a zkoumá se, jak na něj látka působila (jestli se plod nějak změnil).

Smrtí pro testované zvíře končí i test akutní toxicity a test LD50. Tyto testy patří k těm nejhorším.
Zvířatům (myším, kočkám, psům) je vpravena přímo do těla látka a zvířata se pozorují, co to s nimi udělá (začnou jim selhávat orgány, sleze jim kůže, mění se jim krevní tlak, sliní, ztrácí váhu, apod.). Poté jsou usmrcena, aby se mohla pitvat. Test LD50 však nechává zvířata zemřít v bolestech, úzkostech a šíleném strachu. Čeká se a zkouší se, kolik toho vydrží, jaká dávka už je smrtící a jaká je „jen“ život ohrožující. Test LD50 je ovšem pro člověka nepotřebný a jeho výsledky jsou na člověka neaplikovatelné. Proč? Protože existuje mezidruhový rozdíl mezi člověkem, psem, kočkou, potkanem. Každý vstřebává a vylučuje látky jinak. Proto co snese pes, nemusí snést člověk a naopak. Ovšem testování na lidech nepřichází v úvahu, proto si vědci v takových laboratořích krátí čas pozorováním umírajících a trápících se zvířat a mají výsledky, které jim jsou, bez pardonu, na hovno... Samozřejmě ani při těchto testech nejsou podávány tlumící látky ani látky proti bolesti.



„Hezké“ počtení, že? A teď si vemte, že zvířata takto trpí, aby se muži a ženy mohli zkrášlovat, piplat na sebe různé „cool“ výrobky a značky... Protože na značce přece záleží! A když je ještě ve slevě, tak koupím 2, ne?

Toto testování je neetické a hlavně výsledky se nemohou aplikovat v mnoha případech na lidi, protože mezi metabolismem zvířete a člověka je rozdíl. Mnoho kosmetických firem odstoupilo od tohoto krutého a nesmyslného testování a tyto firmy můžete poznat podle označení HCS (Humane Cosmetics Standart). Je to certifikát, který dostane kosmetická firma, která prokazatelně netestuje na zvířatech, ani nevyrábí kosmetické výrobky z látek, které otestovaly jiné firmy. O tom, kdo dostane tento certifiákt rozhodují společnosti http://www.eceae.org/ (Evropa), www.leapingbunny.org (USA a Kanada), www.svobodazvirat.cz (ČR). Další certifikát, který může firma obdržet je certifikát HHPS, který uděluje od roku 2003 Britská Unie, která bojuje proti vivisekci. Tento certifikát získávají firmy, které netestují prostředky pro domácnost. (Ano, i prostředky, kterými umýváte okna mohou být kapkány do očí zvířat, vpravovány jim do těla, na kůži,...).

Zde bych chtěla upozornit, že pokud se nějaká společnost nebo firma hlásí k tomu, že netestuje, ale tento certifiát, který je označen logem s králíčkem, nemá, tak to znamená, že buď testuje a lže, jako když tiskne nebo si objednává látky, které testovány jsou. Platí přísná pravidla, komu se certifikáty udělí a komu ne, proto pokud nemají výrobky logo, tak mohou výrobci vykřikovat, jak chtějí, ale důvod, proč logo nemají je zřejmý. Tak například firma AVON. Ta vykřikovala, jak netestuje jak dlouho... A tento rok se vše provalilo a mnoho zákazníků, kteří v dobré víře nakupovali výrobky Avonu jak diví, zůstali stát s pusou otevřenou. A já jsem to říkala – nemají logo? Potom se tam něco děje.


http://zachrana-zvirat.blogspot.com/2012/02/avon-testuje-na-zviratech.html

Proto, pokud si chcete být opravdu jistí, hledejte logo s králíčkem. Na seznam netestované kosmetiky se můžete podívat na těchto stránkách

http://www.netestovanonazviratech.cz/

Za netestovanou kosmetiku si připlatíte, to je pravda. Ale není to hezčí pocit, že se můžete třeba trošku okrášlit s vědomím, že kvůli tomu nemusel trpět králíček nebo myška? Já myslím, že za tohle ty peníze stojí. A platí stejné pravidlo – dokud se bude kupovat testovaná kosmetika – bude muset být ta netestovaná o něco dražší. Jakmile se začne projevovat a přispívat na netestovanou, její ceny se budou moct snižovat.


Já jsem podporovala a kupovala kosmetiku Yves Rocher. Smutné ovšem je, že společně s Mary Kay a L´Occitane, přišla tato firma o certifikát HCS. Tyto firmy odmítly přestat dovážet své výrobky do Číny, kde je nařízeno testovat všechny, i dovážené výrobky na zvířatech. Takže dopoužívám výrobky Yves a jdu hledat další. Peníze a bussines vládnou světu...

Většinu informací jsem čerpala z FB stránky: Kosmetika bez krutosti

Zdroj obrázků (pictures): peta.org http://www.lovelyish.com http://lorealinoa.wordpress.com/ http://xoxo-parisky.blogspot.com/2010/07/cosmetic-animal-testing.html

Pokud byste se chtěli dočíst další informace, přikládám užitečné odkazy:


http://www.netestovanonazviratech.cz/
http://www.obchodbezkrutosti.cz/
http://www.eceae.org/
http://www.buav.org/
http://www.pokusynazviratech.cz/
http://www.leapingbunny.org/
http://www.gocrueltyfree.org/

http://animalrights.webz.cz/
http://www.svobodazvirat.cz/


Odvraceli jste při pohledu na ta nebohá zvířata oči? Chtělo se vám plakat? Začali jste nadávat? Neplačte, nenadávejte. Začněte šetřit a najděte si ve svém okolí obchod a výrobce s HCS certifikátem. A až budete mít ještě více naštřeno, najděte si výrobce s HHPS certifikátem (domácí prostředky). Nadávkami a pláčem se nic nezmění. Je třeba jednat, je třeba myslet!


Vaše night.shine

5 komentářů:

  1. Přesně. Brečet nemá cenu, člověk musí něco změnit. Začít u sebe. U kosmetiky není žádné ospravedlnění. Dík za tyhle články. Nikdy jich není dost!

    OdpovědětVymazat
  2. říkala, jsem si, že takových článků není nikdy dost :) hodně lidí o tom už psalo, ale neomrzí to. .a koho to štve ,tak ať to nečte :) takže s takovými články budu pořád "otravovat" :-D

    OdpovědětVymazat
  3. je to strašne confusing s to kozmetikou. človek musi este aj pozerat, aby znacka nepatrial pod koncern, tkory testuje. Ako napr. body shop, ktory netestuje, ale patri pod Loreal:/

    http://saschanitra.blogspot.com/2012/01/hned-na-zaciatok-je-potrebne-povedat-z.html

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji, tvůj blog mi moc pomohl ve škole s úlohou. :)

    OdpovědětVymazat
  5. není zač :) mám radost, že jsem mohla pomoct :)

    OdpovědětVymazat