24. 4. 2012

24. 4. Den laboratorních zvířat

Dnes nebudu originální, dnes převezmu článek z jedné úžasné stránky :) Dnes je den laboratorních zvířat... Zamyslete se!


Dnešní den laboratorních zvířat může být dobrým impulzem nejen k podpoře aktivit proti často velice krutým testům, které jsou na zvířatech na celém světě prováděny, ale třeba také k tomu projít si své kosmetické a jiné spotřební výrobky a zamyslet se nad tím, jestli kvůli nim nemusela zbytečně trpět zvířata.
Zjištění toho, zda některý z kosmetických výrobků nebyl testován na zvířatech, není ale vždy jednoduché, a proto možná neuškodí malé shrnutí toho, jak postupovat při nákupu osobní a tzv. domácí kosmetiky, pokud nechcete podporovat zbytečné utrpení zvířat. Základní informace najdete v článku zde .

Velmi stručně lze říci, že základním vodítkem jsou informace na výrobcích v podobě log – v případě kosmetiky je základem tzv. certifikát HCS a HHPS a také certifikát Vegan. Více informací o tom, co vymezují a jejich podobu najdete zde. Seznam výrobců, kteří splňují náročná kritéria těchto certifikátů najdete např. na NetestovanoNaZviratech .
Pokusy a testy na zvířatech samozřejmě nejsou jen výsadou kosmetiky, testují se léčiva, všechny výrobky obsahující chemické látky, cigarety, alkohol, benzín. Pokud se tedy vy sami osobně nechcete podílet na dalším a zbytečném utrpení zvířat, vždy pečlivě zvažte, co v životě skutečně potřebujete a pokud existují alternativy, preferujte je. Seznam prodejen, výrobců a distributorů nabízejících nejen kosmetiku bez krutosti, ale i takové výrobky jako např. barvy, najdete např. ve vyhledávači na webu partnerského projektu Etické spotřebitelství.
A pokud byste k tomu všemu chtěli podpořit i výše zmíněné aktivity kolegů, kteří se zabývají problematikou pokusů na zvířatech, určitě dnes mezi 11. a 18. hodinou navštivte třeba informační stánek Svobody zvířat na pražském Náměstí republiky. Prohlédnout si zde můžete výstavu věnovanou nejen pokusům na zvířatech, ale také alternativním metodám a zakoupit si můžete také benefiční předměty. Podepsat můžete také petici, která je součástí nové kampaně SZ, zaměřující se na podporu zachování plného zrušení testování pro kosmetické účely v celé EU - přestože totiž v EU platí v současnosti už zákaz testování pro kosmetické účely, který by měl od příštího roku platit již bez dosavadních vyjímek, v současné době se objevují snahy tyto vyjímky zachovat. Jedná se mj. i o tři dosud povolené, velmi kruté testy na zvířatech.
Petici můžete podpořit také online, a to zde .
Za vaši podporu moc děkujeme a kolegům ze SZ tímto děkujeme za mnohaletou práci nejen pro zvířata v laboratořích.

ZDROJ TEXTU: http://www.vegan-fighter.com/novinky/24-duben-den-laboratornich-zvirat.html
důležité odkazy:
http://www.netestovanonazviratech.cz/
http://etickespotrebitelstvi.cz/online-katalog
http://www.pokusynazviratech.cz/
http://www.nocruelcosmetics.org/
Jak nakupovat kosmetiku netestovanou na zvířatech?
http://www.fightinganimaltesting.com/
http://www.peta.org/
http://zachrana-zvirat.blogspot.com/search/label/Novinky%20-%20pokusy%20na%20zviratech



Vaše night.shine

Žádné komentáře:

Okomentovat